Bilantul termic al cuptoarelor

Trimis la data: 2009-12-30
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: John_P
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Energia termica intrata din afara si produsa in agregatul termic este utilizata partial in scop tehnologic (topire, incalzire, uscare etc.), restul pierzandu-se in mediul ambiant. Bilantul energetic este o forma practica de exprimare a principiului conservarii energiei, aratand ca energia intrata in cuptor este egala cu cea iesita. Atat energia intrata cat si cea iesita se compun din cantitati partiale, corespunzatoare unor forme concrete de manifestare, denumite capitole (sau elemente de bilant).
Prin urmare, ecuatia de baza a bilantului termic este:

Cursuri similare:

Energia termica intrata in cuptor se considera atat cea provenita din afara lui, inclusiv cea produsa prin arderea combustibilului in cuptor, cat si cea generata in interiorul acestuia (de exemplu prin reactii chimice exoterme). Energia iesita se compune din cantitatile de energie necesare din punct de vedere tehnologic, i"Qt si din cele corespunzatoare pierderilor de caldura, i"Qp.Deci, ecuatia bilantului termic se poate exprima si sub forma:
In terminologia uzitata in cadrul bilantului termic (energetic) se foloseste termenul de contur de bilant, prin care se intelege suprafata inchisa fata de ale carei limite se considera intrarile si iesirile de energie (fig.8.1). Conturul bilantului trebuie sa corespunda, evident, cu conturul fizic al cuptorului. Daca acesta este echipat cu instalatie de recuperare a resurselor energetice secundare, conturul bilantului se extinde si asupra acestora. Totusi, se intocmesc bilanturi termice atat asupra cuptorului propriu-zis, cat si, separat, asupra acestor instalatii, pentru a se pune in evidenta modul de utilizare a energiei in fiecare dintre acestea.
Bilantul termic poate fi:

- de proiect, care se intocmeste pe baza de calcule teoretice la proiectarea agregatului termic si are ca scop stabilirea necesarului de energie termica pentru functionarea agregatului termic proiectat (debitul de combustibil, puterea electrica etc.);
- real, care arata valorile efective ale capitolelor de bilant ale unui agregat existent, punand in evidenta atat imperfectiunile constructive ale agregatului, cat si regimul, mai mult sau mai putin corespunzator, de exploatare al acestuia;

- optim, care prevede valorile pe care ar trebui sa le ia diferite capitole de bilant referitoare la pierderi si pe baza caruia se pot preconiza masuri de imbunatatire a constructiei si modului de exploatare a cuptorului in special de recuperare a resurselor energetice secundare;
- normat, indicand valorile admisibile ale diferitelor capitole de bilant, valori ce tin cont atat de situatiile reale de constructie si exploatarea cuptorului intr-o etapa data, cat si de posibilitatile si necesitatile de imbunatatire.

Rezulta ca bilantul de proiect trebuie sa aiba caracter de bilant optim, ca si faptul ca bilantul normat trebuie sa tinda spre cel optim.
In cadrul bilantului termic, cantitatile de energie termica se exprima prin raportare la ora de functionare a cuptorului [kJ/h], in cazul cand acesta are regim de functionare continuu si prin raportare la durata unui ciclu de functionare [kJ/ciclu], in cazul functionarii discontinue a cuptorului (prin ciclu se intelege durata de la pornirea cuptorului, pana la oprirea alimentarii cu energie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.