Bioreactoare pentru productia industriala a aromelor

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: Sabina mureanu
Dimensiune: 366kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cu ajutorul culturilor de celule din plante se poate obtine o mare varietate de arome caracteristice plantelor de origine. Aromele ca capuni, struguri, vanilie, tomate, telina, sparanghel, menta creata si chinina sunt cateva produse secundare care pot fi posibile obiective pentru folosirea industriala a culturilor de celule din plante. Aceste obiective au fost propuse in primavara anului 1980 cand potentialul industrial al culturilor de celule din plante a devenit pentru prima data evident. Folosirea industriala a culturilor de celule din plante era posibila deoarece randamentele mari a unor produse secundare si posibilitatea de a creste celulele din plante in bioreactoare de volume mari.

Cursuri similare:

De obicei aromele nu sunt produse in culturi in suspensie, insa in acest caz obtinerea prin biosinteza pare sa fie cea mai potrivita, in special in cazul utilizarii ca agent amar in bauturile racoritoaretonice, si mai putin in cazul utilizarii acestora ca medicament antimalaric. Inca din 1981 s-au pus la punct tehnologii de obtinere a chiniei in suspensii de culturi de Cinchona ledgeriana si Cinchona succirubra. S-au pus la punct instalatii de obtinere a chininei cu productivitati de 50 kg/an cu un randament de 1%.

Unele dintre cele mai interesante exemple de modificari ale alcaloizilor indolici terpenoidici sunt cele ale alcaloizilor ce se gasesc in plante din genul Cinchona (Rubiaceae), chinina, chinidina, cinchonidina si cinchonina (figura 2), utilizate in trecut pentru proprietatile lor antimalarice. Aceste structuri sunt remarcabile prin faptul ca se pierd nucleele indolice, care sunt rearanjate intr-un sistem chinolinic (figura 3). O cale de biosinteza a alcaloizilor chinolinici de tip Corynanthe este prezentata in figura 4. Strictosidina conduce, prin modificari succesive, la o aldehida, iar hidroliza si decarboxilarea determina indepartarea unui atom de carbon din restul iridoidic, cu obtinerea corynanthealului.

La scindarea adiacenta atomului de azot si legarea acestuia la functia acetaldehidica se obtine un intermediar de tip cinchonaminic. Deschiderea heterociclului indolic va genera noi functii aminica si cetonica. Noul heterociclu va rezulta prin condensarea gruparii aminice cu gruparea aldehidica rezultata la scindarea lantului din triptamina. La reducerea gruparii cetonice se obtine cinchonidina sau cinchonina. Hidroxilarea si metilarea in stadiile ulterioare ale biosintezei va conduce la chinina si chinidina. Chinina si chinidina, respectiv cinchonidina si cinchonina, sunt perechi de diastereoizomeri ce prezinta chiralitati opuse la cele doua centre (8 si 9).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.