Biotehnologia obtinerii acidului acetic

Trimis la data: 2009-06-11
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 1
Autor: Riana Paun
Dimensiune: 108kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Otetul este o solutie de acid acetic diluat in apa, cunoscut si ca otet de fermentatie, care se obtine din lichide cu continut de alcool, prin supunerea acestora fermentatiei acetice.
Otetul de fermentatie se obtine dupa natura materiei prime folosite: din vinul natural alterat; din malt; plamada de malt supusa fermentatiei alcoolice; din fructe, cand este preparat din mustul de fructe; din alcool etilic obtinut din industria vinului.
In prezent, in lume se fabrica o gama variata de sortimente de otet.

Cursuri similare:

Cea mai mare cantitate rezulta prin transformarea alcoolului in fermentatie alcoolica. Se obtine otet din vinuri albe si rosii, din bere si malt, din cidru, din fructe (mere si pere, banane, mango, citrice, nuci de cocos), iar in Asia din alcoolul de orez. Productia mondiala de otet, exprimat in acid acetic pur, este de peste 200 mii tone, ceea ce inseamna circa 2 miliarde litri otet de 10º.
Dupa calitatile gustative, primul loc il ocupa otetul din vin si cel din malt.

Aceste doua sortimente au aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Cerintele crescande de otet, cantitatile limitate de materie prima pentru prepararea otetului de vin si fabricarea relativ complicata a otetului din malt, au dus la fabricarea otetului din alcool etilic din vin. Din acel moment, industria otetului a cunoscut posibilitatea unei extinderi largi functie de existenta industriei de alcool. Fabricarea relativ simpla a otetului din alcool a intarit si mai mult pozitia predominanta a acestuia.

L. Pasteur a fost primul care a demonstrat ca acidul acetic provine prin oxidarea etanolului, in evidenta fiind rolul microorganismelor Acetobacter in aceasta transformare.Pentru savant, problema esentiala era de a gasi mijlocul de impiedicare a dezvoltarii vegetatiilor parazite care erau pricina bolilor vinurilor. Savantul a observat, dupa o serie de experimentari, ca nu era nevoie decat sa se ridice cateva secunde temperatura vinului la 50 sau 60ºC.

Otetul obtinut in urma acestei fermentatii se prezinta sub forma unui lichid incolor sau colorat, cu gust acru; poate fi obtinut prin fermentatie acetica a lichidelor alcoolice diluate (vin, bere, alcool rectificat-rafinat diluat), distilarea uscata a lemnului ori diluarea acidului acetic pur.Este caracterizata printr-un gust si o aroma placuta, speciala, continand pe langa acid acetic (3-9%), o cantitate apreciabila de extract (1,5-3 g%) si saruri, printre care bitartratul de potasiu a carui prezenta permite diferentierea acestuia de otetul de bere, fructe etc.

Bacteriile acetice reprezinta un univers specific. Pentru prima oara ele au fost izolate in culturi pure de catre savantul danez Jensen. In 1879 el a reusit sa obtina din pelicula acetica doua specii de bacterii pe care, urmand terminologia timpului, le-a denumit: Micoderma aceti si Micoderma pasteurianum. Mai tarziu acelasi savant le-a schimbat denumirea in Bacterium aceti si Bacterium pasteurianum, la care a mai adaugat specia Bacterium kutzingianum.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.