Biotehnologii aplicate pentru obtinerea unor aditivi farmaceutici

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Gabriela Matache
Dimensiune: 4813kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se bucura in ultimii ani printre substantele de biosinteza ce au determinat un mare interes stiintific si aplicativ Intra intr-o competitie costuri-valoare de utilizare cu polimeri naturali sau sintetici, ce pot fi inferiori ca proprietati si impact ecologic, dar mai ieftini si mai cunoscuti pe piata. Dintre acestea, xanthanul a ocupat deja o piata consacrata prin aplicatiile alimentare si non-alimentare, urmat mai recent de gellan, iar dintre cele mai nou dezvoltate fac parte celuloza si acidul hialuronic de origine bacteriana, cat si D-glucanii, descoperiti ca imuno-modulatori in terapia antivirala si antitumorala.

Cursuri similare:

Diversitatea structurala si de compozifie a polizaharidelor este cea care determina diferentele de proprietati fizico-chimice si domeniul larg de aplicatii. Aceasta diversitate este determinata de natura monozaharidelor ce constituie unitatile elementare componente, cat si de pozitiile de legare intre ele. In general, polizaharidele microbiene rezulta teoretic prin condensarea unitatilor monozaharidice, eliminand o molecula de apa intre grupa hidroxil de la atomul C1 al uneia si o alta grupa hidroxil a altui atom de carbon apartinand celeilalte unitati.

Trebuie subliniat faptul ca in general biosinteza nu este total selectiva, polizaharidul de interes fiind aproape intotdeauna insotit de alte polizaharide cu structura diferita, contstituind produsi secundari ce trebuie separati. De asemenea, chiar produsul principal poate fi reprezentat de un amestec macromolecule ce difera nu numai prin masa moleculara, dar si prin mici modificari structurale.
De aceea, in literatura se utilizeaza de multe ori termenul de ,,polizaharide de tip ...", tipul reprezentand de fapt o familie de polizaharide cu structura foarte asemenatoare.

In prezent se considera ca structura si compozitia chimica a polizaharidelor de acest tip variaza functie de substratul utilizat si tulpina producatoare, cat si de metodele de izolare-purificare utilizate, Se accepta in mod curent structura corespunzand unui alfa-glucan compus din catene liniare formate din unitati elementare D-gluco-piranozice (glucoza) legate cate trei α-(1→4) In unitati de maltotrioza, care la randul lor sunt unite prin legaturi α-(1→6)
Este un polizaharid ramificat anionic a carui secventa elementara este compusa din cinci molecule de monozaharide: doua de D-glucoza legate β-(1→6), formand o catena principala celulozica si o ramificatie compusa dintr-un trimer: doua unitati de manoza si una de acid glucuronic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.