Bolile cainilor

Trimis la data: 2009-07-21
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_L
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Patogeneza - virusul se transmite prin populatie, prin intermediul microleziunilor genitale si se localizeaza in submucoasa cailor genitale unde produce hiperplazia fibroblastelor.
Macroscopic - la masculi, pe bulbii erectili se observa tumori cu aspect conopidiform sau sub forma de creasta de cocos, dar metastazele interne sunt rare. La femele, se observa noduli mici de culoare roz pe mucoasa vaginala; uneori acesti noduli conflueaza, rezultand un aspect conopidiform.
Histologic - se observa aspectul specific sarcomului (numeroase vase de vascularizatie).

Cursuri similare:

JIGODIA (BOALA LUI CARRE) - agentul etiologic este Canin Distemper Virus.
Patogeneza - calea de infectie - aerosoli. Virusul se localizeaza in macrofagele din amigdale si bronhii unde are loc prima replicare, apoi este vehiculat de limfocitele si macrofagele circulante in tot organismul, avand un tropism accentuat pentru SNC, pentru diversele epitelii (respirator), astfel incat in functie de tropismul agentului etiologic, dar si de statusul imunitar al gazdei, jigodia are 5 forme:

1. Forma respiratorie
Macroscopic - se observa rinita si laringotraheita, initial catarala, apoi purulenta si bronhopneumonie catarala purulenta, caracterizata prin culoarea maronie a suprafetei pulmonului si a lichidului care se scurge pe suprafata de sectiune.
Histologic - se observa leziuni pur virale si leziuni bacteriene asociate. Se constata aparitia unor incluzii virale localizate atat intranuclear cat si intracitoplasmatic. La aceste leziuni virale se adauga si leziunile bronhopneumoniei cataral purulente produse de Bordetella bronchiseptica.

Forma miocardica - apare mai rar la animalele in varsta de sub 2 luni.
Macroscopic - se observa cordul usor marit in volum si de culoare albicioasa.Histologic - miocardita limfohistiocitara difuza si incluzii intranucleare.PARAINFLUENTA ( Gripa Canina ) - agentul etiologic este reprezentat de Canin parainfluentza virus, care se asociaza frecvent cu Bordetella bronchiseptica.
Patogeneza - virusul patrunde in organism pe cale respiratorie si se localizeaza in celulele ciliate, producand decilierea acestora, usurand astfel invadarea pulmonului de catre Bordetella bronchiseptica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.