Buget de stat si trezorerie

Trimis la data: 2014-02-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 0
Autor: Ilona jou
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Instituirea bugetelor bugetare este rezultatul eforturilor depuse pentru a realiza o anumita ordine in domeniul finantelor publice. Parlamentele au fost chemate sa se pronunte periodic in legatura cu volumul si destinatia resurselor financiare ale statului, care au fost inscrise intr-un document denumit Buget de Stat.
Motivatia politica a elaborarii sale (instituirea controlului Parlamentului asupra activitatii Guvernului) a fost completata cu cea financiara (evitarea risipei). S-au cristalizat in timp reguli precise cum ar fi: unitatea, universalitatea, acumularea bugetului, specializarea creditelor bugetare, neafectarea veniturilor ..., inspirate de ideea de a realiza o gestiune eficienta a resurselor financiare ale statului si de a infaptuii echilibrul bugetar.
Notiunea de buget poate fi adoptata din mai multe puncte de vedere:

Cursuri similare:

Sub aspect formal, bugetul public reprezinta documentul program, in care statul inscrie anual marimea si structura veniturilor si cheltuielilor din cadrul economiei publice.
Veniturile sunt impartite dupa caracterul lor fiscal sau nefiscal si dupa sursa de provenienta, in cadrul fiecarei subdiviziuni stabilindu-se nivelul incasarilor (veniturile nefiscale sunt varsamintele din profitul regilor autonome).

Cheltuielile se inscriu dupa destinatia pe care o capata pe domenii de activitati, ramuri sau subramuri si dupa continutul lor economic (cheltuieli de personal, materiale si serviciu, cheltuieli de investitii etc.), stabilindu-se nivelul acestora.
Pe scurt, bugetul public reprezinta activitatea privind finantele publice ale unui stat.Sub aspect juridic, bugetul public reprezinta actul prin care se prevad si se aproba prin lege, veniturile si cheltuielile anuale ale statului si ale altor entitati de drept public.
Se desprind de aici, urmatoarele trasaturi ale bugetului public:

- caracter de previziune: bugetele prezentandu-se ca un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice. Elaborarea sa reprezinta un act esential al activitatii guvernului in domeniul economic si social- caracter de autorizare: bugetul fiind actul prin care puterea executiva este imputernicita de cea legislativa sa perceapa anumite venituri si sa le cheltuiasca in acord cu prevederile legale.

- caracter anual: anul bugetar fiind considerat cel mai potrivit pentru a dimensiona (previziona) si a urmarii executia indicatorilor bugetari.
Sub aspect economic, bugetul de stat reprezinta relatii economice sub forma baneasca ce iau nastere in procesul de repartitie a PIB-ului (Produsului Intern Brut) in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului.El apare ca un dublu sistem de fluxuri financiare:
- fluxuri de mobilizare a resurselor finantelor publice
- fluxuri de repartizare a resurselor financiare care se degaja in procesul de gestionare a acestor resurse
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.