Buget si trezorerie

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca Moldovan
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele publice: reprezinta ansamblul mijloacelor banesti prelevate la dispozitia statului si a colectivitatilor locale pentru acoperirea cheltuielilor publice de interes national sau local.Finantele private reprezinta totalitatea fondurilor banesti aflate la dispozitia unitatilor patrimoniale private si care sunt destinate realizarii sarcinilor acestora.

Cursuri similare:

1. Finantele publice, intr-o definitie deasemeni mai cuprinzatoare, reprezinta:
a) Fondurile banesti (resursele financiare) prelevate la dispozitia staAZtului si autoritatilor administratiei publice locale in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor acestora;
b) Mijloacele de interventie ale statului sau ale autoritatilor publice locale in economie, prin intermediul unor parghii sau instrumente specifice (formate din impozite, taxe, contributii, imprumuturi, alocatii bugetare, subventii, bonificatii si alte facilitati fiscale) in vederea stimularii intr-un sens sau altul a activitatilor economice;

c) Tehnici si metode concrete de administrare a banului public;
d) Acte juridice de dispozitie autoritara sau contractuala, vizand preluarea la dispozitia statului a unei parti din produsul intern brut, in scopul indeplinirii functiilor si realizarii sarcinilor statului;
e) Relatii economice si financiare ce se manifesta in procesele de constituire si de repartizare a fondurilor publice de resurse banesti, in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii.

In functie de nivelul si structurile organizatorice in cadrul carora se deruleaza, finantele publice cuprind:
a) Finantele generale ale statului reflectate prin:
- bugetul public si trezoreria publica aferenta;
- fondurile cu destinatie speciala;
- asigurarile publice (de bunuri si persoane);
b) Finantele publice locale, reflectate prin:
- bugetele locale (bugetele de venituri si cheltuieli ale unitatilor administrativ teritoriale) si bugetele de venituri si cheltuieli ale mijloacelor extrabugetare.
c) Finantele regiilor autonome (de interes national si local);
d) Finantele institutiilor de stat(organizate la nivel central si local).

Constituirea si distribuirea resurselor financiare publice se realizeaza in procesul repartizarii produsului intern brut cu ajutorul unor metode si instrumente specifice, intr-un cadru juridic adecvat, in scopul satisfacerii nevoilor sociale si al influentarii activitatii economice. Prelevarile si redistribuirile resurselor financiare publice au loc intre persoane fizice si juridice prin intermediul autoritatilor publice, astfel incat finantele publice exprima relatiile sociale de natura economica, in expresie baneasca ce apar intr-un anumit proces si au un scop bine determinat.

Resursele financiare publice ale statului, ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor publice se constituie si se gestioneaza printr-un anumit sistem unitar de bugete: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugeAZtele altor institutii publice cu caracter autonom, iar modul cum se constituie, pastreaza si intrebuinteaza este supus controlului Curtii de Conturi, Ministerului Finantelor Publice si a altor organe imputernicite de lege.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.