Bugetele intreprinderii

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_S
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin bugetare se stabilesc resursele si responsabilitatile pe fiecare centru de activitate.
Ca urmare, bugetul reprezinta previziunea cifrata a afectarilor de resurse si de responsabilitati pe centre de activitati, in vederea realizarii cat mai eficiente a obiectivelor strategice ale intreprinderii.
Procesul bugetar are rolul de a orienta activitatea tuturor compartimentelor functionale spre acelasi obiectiv: rentabilitate, lichiditate, eliminarea riscurilor, etc.

Cursuri similare:

Pentru a evita detalierea bugetelor care in astfel de situatii pot deveni o frana in eforturile de adaptare la noile conditii, diminuind flexibilitatea intreprinderii, acestea trebuie sa descrie traiectoriile generale ale fluxurilor financiare si sa asigure posibilitatea de a fi revizuite. Bugetele se elaboreaza in general pentru o perioada de un an. In tarile occidentale exista si bugete cu periodicitate mai mare de un an (planul de finantare) dar si cu periodicitate mai mica de un an (bugetul trezoreriei).

De exemplu: trezoreria avand un ciclu de rotatie semilunar, lunar, maxim 6 - 12 luni, bugetul se va circumscrie acestei perioade.
In Romania bugetul de venituri si cheltuieli al regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital de stat se intocmeste pe o perioada de un an cu defalcare pe trimestre.In sistemul bugetar al intreprinderii exista bugete principale (coordonatoare) si bugete secundare.

Prevederile bugetelor principale (bugetul vanzarilor, al productiei) determina parametrii principali pentru celelalte bugete considerate secundare (cel al investitiilor, al administratiei, al publicitatii).
Unele dintre bugete au caracter imperativ iar altele sunt orientative (indicative).In totalitatea sistemului bugetar, bugetul trezoreriei are o importanta deosebita, fiind bugetul rezultativ si deci masura realismului prevederilor in toate celelalte bugete. La nivelul acestui buget nu se realizeaza echilibrul dintre incasari si plati. El determina corectii asupra prevederilor din celelalte bugete.

Planul de productie urmareste armonizarea prevederilor comerciale (cantitatile prevazute a se vinde) cu capacitatea productiva a intreprinderii, in conditiile satisfacerii cat mai complete a prevederilor comerciale si a utilizarii depline a capacitatii factorilor de productie. In planul de productie se stabilesc cantitatile de produse previzionate a se fabrica in anul viitor (Qf), in functie de cantitatea prevazuta a se vinde (Qv) si de variatia previzibila a stocurilor de produse in curs de fabricatie si de produse finale, la inceputul (Si) si la sfarsitul (Sf) perioadei, conform relatiei:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.