Bugetele locale

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 72
Nota: 7.61 / 10
Downloads: 488
Autor: Roxana Mitrescu
Dimensiune: 426kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele publice locale isi au originea in autonomizarea autoritatilor teritoriale in administrarea comunitatilor respective.Comunitatile locale reprezinta colectivitati umane, delimitate teritorial din punct de vedere politic si administrativ, care au autoritati publice diferite de cele ale statului. Autonomia financiara a acestora este absolut necesara ,deoarece autonomia administrativa nu ar fi posibila fara autonomia financiara, careAZAZ-i asigura suportul material al functionarii.
Exista si un alt argument puternic, si anume acel, conform caruia, comunitatile locale isi cunosc posibilitatile proprii privind resursele banesti de provenienta publica si, mai ales, nevoile privind cheltuielile ce trebuie acoperite pentru producerea de servicii publice pe plan local.

Finantele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor reflecta resursele financiare ce se mobilizeaza de la persoane fizice si juridice sub forma impozitelor si taxelor si care sunt destinate realizarii actiunilor social-culturale, serviciilor de dezvoltare publica si a altor actiuni din competenta organelor administratiei publice locale.

In sfera finantelor locale se incadreaza bugetele locale, finantele institutiilor publice locale si alte resurse financiare mobilizate si utilizate la nivel local.Bugetele locale reprezinta partea principala a finantelor locale prin care se reflecta raporturile economice de mobilizare a unor resurse financiare necesare realizarii actiunilor social - culturale, economice si de alta natura din competenta autoritatilor administratiei publice locale.

Conform prevederilor Legii Administratiei Publice Locale, autoritatile administratiei publice locale au fost investite cu dreptul la resurse proprii pe care le pot gestiona potrivit atributiilor prevazute prin lege .

Autoritatile administratiei publice locale au competente, raspunderi si obligatii insemnate in domeniul finantelor locale:Elaborarea si aprobarea bugetelor locale la termenele stabilite;Stabilirea, incasarea si urmarirea impozitelor si taxelor locale in conditiile legii;Urmarirea executiei bugetelor locale si rectificarea acestora pe parcursul exercitiului bugetar;

Stabilirea si urmarirea modului de prestare a serviciilor publice locale;Administrarea eficienta a bunurilor din proprietatea publica si privata a unitatilor administrativ teritoriale;Administrarea resurselor financiare pe parcursul executiei bugetare in conditii de eficienta;

Fundamentarea si aprobarea optiunilor si prioritatilor in finantarea cheltuielilor publice locale;Elaborarea, aprobarea, modificarea si urmarirea realizarii programelor de dezvoltare ale unitatilor administrativ teritoriale;Organizarea si urmarirea efectuarii controlului financiar preventiv propriu, a controlului intern si a controlului asupra obligatiilor fiscale catre bugetele locale.

Bugetele locale asigura dimensionarea cheltuielilor in limitele veniturilor, fundamentarea resurselor financiare, stimularea initiativei locale, afirmarea autonomiei locale si exercitarea controlului asupra utilizarii fondurilor locale. Bugetele locale presupun parcurgerea momentelor de elaborare, aprobare si executare care formeaza procesul bugetar local.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.