Bugetul asigurarilor sociale de stat

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 25
Autor: Doru Iliescu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Continutul economic al bugetului asigurarilor sociale de stat:
Este planul financiar anual care reflecta constituirea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti necesare ocrotirii pensionarilor, salariatilor asigurati si a membrilor lor de familie.Este determinat de structura si trasaturile oranduirii economice, de necesitatea realizarii cerintelor legilor economice care actioneaza in economie, de prerogativele si functiile statului.Este o componenta a bugetului public national.

Cursuri similare:

Bugetul asigurarilor de stat este alimentat si cu excendetul anului precedent care se reporteaza pe anul urmator.La cheltuieli, bugetul asigurarilor de stat cuprinde:pensiile (pt munca depusa si limita de varsta, invaliditate, pensia anticipata, pensia anticipata partial, de urmas)- indemnizatiile si ajutoarele de asigurari sociale (pt prevenirea imbolnaviriilor si recuperarea capacitatii de munca, indemnizatia in caz de incapacitate temporara de munca, indemnizatia in caz de maternitate, de nastere, indemnizatia pt cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, indemnizatia pt ingrijirea copilului bolnav sau cu handicap, ajutorul de deces)

- trimiteri la tratament balnear si odihna - cheltuieli cu plata taxelor postale ocazionate de transmiterea pensiilor .La partea finala bugetul asigurarilor de stat cuprinde diferenta dintre venituri si cheltuieli.Bugetul asigurarilor de stat se fundamenteaza pe prognoze anuale privind nivelul mediu al pensiilor, salariilor si altor factori economici. Se elaboreaza si se administreaza de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, in comun acord cu Ministerul de Resort.

Pe baza datelor proprii si a celor primite de la Casele Judetene si a Municipiului Bucuresti, Casa Nationala de Pensii elaboreaza Proiectul asigurarilor Sociale de Stat pe anul urmator consituit din:
- bugetul asigurarilor sociale de stat elaborat de organele de asigurari sociale din cadrul casei nationale in care sunt cuprinse veniturile si cheltuielile cu caracter centralizat

- bugetele pt realizarea asigurarilor sociale ale Caselor Judetene si a Municipiului Bucuresti rezultate din centralizarea bugetelor pt realizarea asigurarilor sociale intocmite de catre agentii economici, institutii si comune. Pe baza datelor primite din judete, capitala si a datelor proprii de care dispune, precum si a executiei preliminare la venituri si cheltuieli Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi Sociale (CNPDS) elaboreaza Bugetul Asigurarilor de Stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.