Bugetul de stat in Republica Moldova

Trimis la data: 2009-04-30 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lazarov Irina Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punct de vedere juridic, bugetul de stat este definit ca un act in care se inscriu veniturile si cheltuielile probabile ale statului pe o perioada determinata de timp, de regula, un an.Din punct de vedere economic, bugetul de stat exprima relatii economice, care iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut, in legatura cu indeplinirea functiilor statului. Aceste relatii se manifesta in dublu sens: pe de o parte ca relatii prin care se preleveaza resurse banesti la dispozitia statului, pe de alta parte, ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Din punct de vedere material, bugetul de stat poate fi definit ca un fond centralizat de mijloace banesti la dispozitia statului, in care se incaseaza veniturile si din care se efectuiaza cheltuieli din partea statului.In economia moderna, bugetul de stat nu mai constituie un simplu document in care se inscriu veniturile si cheltuielile probabile ale statului pe o perioada de un an, ci este un plan financiar la nivel macroeconomic.

Volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetare difera de la o tara la alta in functie de nivelul de dezvoltare economica a statului respectiv, de conditiile social-politice interne, precum si de conjunctura internationala.Veniturile si cheltuielile publice nu sunt simpli indicatori ai bugetului de stat, ci indeplinesc rolul unor pirghii folosite de stat pentru stimularea dezvoltarii sau restringerii unor activitati, a productiei si consumului anumitor produse, pentru influentarea anumitor categorii sociale in realizarea actiunilor in care statul este direct interesat.

In bugetul de stat sunt reflectate resursele financiare mobilizate la dispozitia statului, repartizate in principal pentru realizarea actiunilor social-culturale, apararea tarii, asigurarea ordinei publice, autoritatea publica, pentru finantarea unor investitii si activitati de interes strategic, asigurarea protectiei si refacerea mediului inconjurator, asigurarea masurilor de protectie sociala a populatiei si realizarea programelor de cercetare.

Cheltuielile sunt structurate pe domenii economice, iar in cadrul acestora pe cheltuieli curente si de capital. Veniturile sunt evidentiate pe surse de provenienta in venituri curente (fiscale si nefiscale), venituri din operatiuni de capital si din transferuri de capital, granturi.Rolul bugetului de stat este pus in evidenta de modalitatile de exercitare a functiilor finantelor publice.

Bugetul nu reprezinta doar un tablou sintetic in care se inscriu si prin care se compara veniturile si cheltuielile publice. Rolul bugetului este mult mai complex. El este considerat un instrument prin care se realizeaza alocarea si redistribuirea resurselor si care prezinta utilitate in procesul reglarii activitatii economice si sociale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.