Bujiile

Trimis la data: 2010-05-10 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rodica_O Dimensiune: 337kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
- Corpul - executat in general din otel, prevazut cu profil hexagonal la partea superioara pentru stangere, iar la partea inferioara cu filet (lungimea filetului = grosimea peretelui filetat al chiulasei). Filetul poate fi obisnuit L = 12,7mm sau lung L = 19 o 22mm.
- Izolatorul - aflat in partea centrala a bujiei, functioneaza in conditii extrem de grele. De aceea trebuie sa indeplineasca anumite conditii : sa reziste la solicitari mecanice, la variatiile de presiune din camera de ardere (70daN/cm2), la variatiile de temperatura (-15 o +2400 ºC),

Datorita depunerilor si imbatranirii izolatorului, rezistenta de izolatie in stare rece poate scadea de la 1000 o 5000MS la bujiile noi , la 1.0 o 0.5MS la bujiile uzate. Izolatorul se executa din steatit (silicat de magneziu), silimanit, corundit, piranit, borcarindon (oxizd de aluminiu). Suprafata exterioara este smaltuita in scopul imbunatatirii calitatilor izolante si micsorarea gradului depunerilor de impuritati. Forma izolatorului trebuie sa asigure distantele necesare fata de suprafetele metalice exterioare pentru a evita conturnarile si ale suprafetei partii inferioare (ciocul) pentru a corespunde valoarii termice dorita.

- Electrozii (lateral si central) - materialele folosite trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind posibilitatea de ionizare, rezistenta la temperaturi ridicate, rezistenta la actiuni chimice, dilatare termica, posibilitatea de a fi deformat pentru reglarea distantei intre electrozi. Pentru bujiile obisnuite se folosesc aliaje crom-nichel, iar pentru cele speciale argint si platina. Distanta dintre electrozi se stabileste in functie de raportul de compresiune ( d = 0.7 o 0.8 mm pentru ε = 4.5 o 5.5 , d = 0.4 o 0.5 mm pentru ε = 7 o 9).

Pentru buna functionare a bujiei este necesar ca ciocul izolatorului sa aiba temperatura de 450 o 580 ºC in timpul functionarii, pentru ca toate rezurile (praf de carbune, stropi de ulei) sa fie arse, iar electrozii si ciocul izolatorului sa fie curate. Aceasta temperatura se numeste de autocuratire. La temperaturi de 800 o 900 ºC electrodul central devine incandescent, functionarea motorului se inrautateste datorita preaprinderilor sau aprinderilor prin incandescenta.

La temperaturi mai mari incepe topirea electrozilor si ciocului izolatorului ceea ce duce la aparitia pe electrodul cental a unor particule metalice (perle). Daca functioneaza la temperaturi sub 400 ºC se ancranseaza, se afuma si iese repede din functiune. De aceea bujia se alege astfel incat echilibrul termic sa se stabileasca pentru temperatura de autocuratire.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.