Burse de marfuri si valori

Trimis la data: 2009-10-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_S
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economiile tarilor lumii dezvoltate constituie un mozaic de realitati extrem de diferite, ele au insa in comun faptul ca sunt organizate si functioneaza ca economii de schimb.
Dupa o evolutie complexa, indelungata in timp, s-a ajuns ca, in prezent, economiile tarilor dezvoltate sa se bazeze pe proprietatea privata, devenind economii de piata concurentiale sau capitaliste.
Trasaturile principale ale unei economii de piata sunt urmatoarele:
1. proprietatea privata asupra resurselor si capitalurilor este dominanta in cadrul pluralismului formelor de proprietate;

Cursuri similare:

Definirea pietei a fost facuta, in decursul timpului, de un numar mare de specialisti, fiecare aducand o contributie proprie (sau nu) asupra conceptului.
Teoria economica defineste piata ca fiind locul de intalnire, mai mult sau mai putin abstract, dintre oferta vanzatorilor si cererea cumparatorilor, prima fiind forma de manifestare a productiei in economia de piata, iar cea de-a doua reprezinta nevoile umane solvabile insotite de capacitatea oamenilor de a cumpara marfurile oferite de vanzatori, care se dovedesc a fi convenabile cumparatorilor.

Specialistii din marketing definesc piata ca fiind categoria economica a productiei de marfuri in care isi gaseste expresia totalitatea actelor de vanzare - cumparare privita in unitatea organica cu relatiile pe care acestea le implica. Aceasta definitie pune pe primul plan modul de finalizare al activitatii economice neluand in calcul (discutie) cele doua elemente componente de baza ale pietei (cererea si oferta).

O definitie mai complexa si acceptata de majoritatea specialistilor este aceea conform careia piata reprezinta sfera economica in care productia de bunuri materiale si servicii apare sub forma de oferta de marfuri, iar nevoile solvabile de consum sub forma de cerere de marfuri, piata reprezentand sfera manifestarii si confruntarii cererii cu oferta, iar realizarea acestora se face prin intermediul actelor de vanzare - cumparare.

O alta definitie care atrage atentia specialistilor este aceea conform careia piata apare ca un ansamblul de mijloace de comunicatie prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc despre ceea ce ei detin, despre ceea ce ei au nevoie, despre preturile pe care doresc sa le obtina si pe care le propun pentru ca tranzactia economica sa se incheie (realizeze).Din definitiile de mai sus, se pot desprinde doua functii generale ale oricarei piete (agroalimentare sau alimentare):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.