Burse internationale de marfuri

Trimis la data: 2010-10-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 148
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_A
Dimensiune: 514kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bursele actuale sint rezultatul unei evolutii istorice indelungate si reflecta, cu particularitati zonale sau nationale, modelul general al pietei libere; natura specifica a bursei este data de o serie de caracteristici.Piata de marfuri si valori Bursele sint locuri de concentrare a cererii si ofertei pentru marfuri, precum si pentru diferite tipuri de hirtii de valoare. Daca la inceputurile lor, pietele bursiere erau organizate pentru tranzactionarea in egala masura a marfurilor si valorilor, ulterior s-a produs o separare intre cele doua mari categorii de burse. Desi mecanismul de functionare se bazeaza pe un model comun, propriu oricarui tip de tranzactie bursiera, bursele de marfuri si respectiv cele de valori au functii radical diferite intr-o economie.

Cursuri similare:

Bursele de marfuri sint centre ale vietii comerAZciale, piete unde se tranzactioneaza bunuri care au anumite caracteristici sint bunuri geneAZrice, care se individualiAZzeaza prin masurare, numarare sau cintarire; sint fungibile, adica pot fi inlocuite unele prin altele; au caracter standardizabil, in sensul ca marfa poate fi impartita pe loturi omogene, apte de a fi livrate la executarea con-tractului incheiat in bursa; sint depozitabile, ceea ce permite executarea la o anumita perioada de la angajarea contractului de bursa; trebuie sa aiba un grad redus de prelucraAZre, ca o conditie a mentinerii caracterului de produs de masa, nediferentiat, omogen.

In aceasta categorie intra produse agroalimentare (griu, porumb, orez, soia etc.), metale (cupru, aluminiu, zinc etc.), produse tropicale (cafea, cacao, zahar etc.), produse de origine minerala (petrol); sint insa marfuri de bursa si unele produse cu un grad mai mare de perisabilitate (oua, carne). Pe de alta parte, exista si burse organizate pentru servicii, respectiv pentru inchirieri de nave (navlosire) sau asigurari.

Bursele de valori sint centre ale vietii financiaAZre unde se fac vinzari/cumparari de hirtii de valoare (actiuni, bonuri de tezaur etc.); totodata, la bursele de valori se pot realiza si operatiuni cu valute, metale pretioase sau efecte de comert. In ultimul timp in sistemul de tranzactii al acestor institutii au fost incluse produse bursiere noi (optiuni, contracte futures pe indici de bursa etc.). Bursele de valori indeplinesc functii majore in circuitul capitalurilor in economie, constituind un indicator general al climatului de afaceri din spatiul economic, national si international, in care isi exercita influenta.

Piata "simbolica" La bursele de marfuri nu se negoAZciaza asupra unor bunuri fizice, individualizate si prezente ca atare la locul contractarii (ca in cazul licitatiilor clasice), ci pe baza unor documente reprezentative ("hirtii), care consacra dreptul de proprietate asupra marfii si constituie imaginea comerciala a acesteia (o anumita cantitate de marfa de o anumita calitate). Bursa este, prin urmare, o piata dematerializata unde se incheie contractul dintre parti, identificarea si circulatia marfurilor realizindu-se in afara acestei pite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.