Bursele de valori

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 21
Autor: Laurentiu Cretu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bursa este o piata special organizata de catre stat sau asociatii particulare in cadrul careia se vand si se cumpara marfuri, valuta, efecte publice si efecte comerciale, precum navluri, asigurari, etc.Denumirea de bursa vine de la numele familiei Van der Bursen, din Bruges-Belgia si de la locul in care se afla casa lor, cunoscut sub numele de Beurs, sau Burs. Aceasta casa avea emblema la intrare ''3 pungi de bani''.
Aici se intalneau negustori din toate tarile si negociau banii, metalele pretioase, valori mobiliare si chiar marfuri. Initial bursele functionau in porturi, ca loc de intalnire al comerciantilor.Prima bursa internationala in acceptiunea moderna care se da acestei institutii, este socotita a fii cea de la Anvers (Belgia) in anul 1593. La noi in tara a fost infiintata in 1882 bursa de la Bucuresti, iar in anul 1929, pe baza legii burselor s-au infiintat burse la Braila,

Galati, Constanta si Timisoara.
Prin participarea la bursa se poate forma o imagine de ansamblu asupra pietei nationale si internationale. Bursele sunt considerate cele mai autorizate'' banci de date economice''.

La bursa se formeaza preturile, se pot cunoaste modificarile preturilor de la o zii la alta si chiar de la o ora la alta, ca urmare a actiunii spontane a factorilor endogeni si exogeni, raportul dintre cerere si oferta. Prin indeplinirea acestor functii bursele raman piete unice in felul lor, fiind supranumite ''barometre'' sau ''seismografe'' economice''.

Bursele constituie locul unde se concentreaza un volum mare de informatii cu caracter economic, financiar, politic, social, etc. ''zgomotul bursei'' reprezinta un ecou al cererii si ofertei, a ritmului de productie, tensiunilor monetare, grebelor, ciclurilor electorale, rasturnarilor de Guverne, perturbatiilor climatice si catrastrofelor naturale, conflictelor sau asociatiilor magnatiilor s.a.m.d.

II. Efectele comerciale si efectele publice tranzactionate la bursa
Dupa obiectivul tranzactiilor bursele pot fii impartite in 2 mari grupe, si anume :
a.burse generale
b.burse specializate

a. In cadrul burselor generale se genereaza operatiuni privind o gama variata de marfuri, precum si titluri, valute, etc.
b. Bursele specializate pot fii clasificate dupa obiectul lor astfel:
burse de comert sau de marfuri
burse de efecte, valori si schimb
burse de operatiuni ajutatoare in comertul international.

Bursele de marfuri se grupeaza in :
burse de cereale
burse pentru anumite produse
Bursele de efecte, valori si schimb negociaza valute, efecte comerciale :cambii, bilete la ordin;efecte publice.

Efectul comercial este un titlu de credit prin care se contesta obligatia unei persoane numite debitor, de a da sau a face ceva unei alte persoane numita scadenta.Cambia este titlul de credit, de obicei pe termen scurt, prin care emitentul numit tragator da ordin unei alte persoane numita tras sa plateasca neconditionat o suma de bani unei a 3 persoana numita beneficiar, la o data limita numita scadenta.

Biletul la ordin este un inscris, titlu de credit la ordin prin care o persoana, numita subscriitor, semnator sau emitent, se obliga expres si neconditionat sa plateasca intr-un anumit loc si la o data precis stabilita o suma de bani datorata unei persoane, numita beneficiar.

Bonurile de tezaur sunt titluri de credit emise de stat si utilizate pentru mobilizarea de active financiare pe termen scurt la dispozitia sa, in scopul acoperirii deficitului bugetar curent.
Bursele de operatiuni ajutatoare in comertul international sunt: bursele de asigurari si cele de navlosiri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.