Bursele de valori si rolul lor pe piata de capital

Trimis la data: 2009-06-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Craioiveanu Mirel
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economia nationala, indiferent de nivelul de dezvoltare, se caracterizeaza prin existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc cererea si oferta de active financiare, necesare crearii de resurse pentru dezvoltarea productiei de bunuri si servicii.
Piata de capital furnizeaza statului cash monetar si ofera posibilitatea corporatiilor si persoanelor aparte sa obtina profit din plasamentul mijloacelor banesti temporar libere.

Cursuri similare:

Deci, resursele financiare existente intr-o economie, se transfera intre cei care le detin, catre acei agenti economici, care le folosesc, fie pentru initierea unei activitati, fie pentru intretinerea si dezvoltarea unei afaceri existente. Astfel apare o relatie intre utilizatorii de fonduri si investitorii initiali, prin distribuirea profitului obtinut in urma folosirii resurselor financiare. Dar obtinerea profitului poate fi riscant, in cazul unei utilizari neprofitabile a fondurilor financiare. Astfel, cei doi devin prin propria vointa doua parti ale unui circuit financiar, a carui finalizare poate fi profitul sau esecul.

Tranzactiile intre acesti participanti si fluxul financiar se realizeaza prin intermediul pietelor financiare.In structura contemporana a pietei financiare, un rol deosebit il joaca Piata Valorilor Mobiliare, ce se caracterizeaza printr-o marfa specifica - Valorile Mobiliare. Valorile Mobiliare emise in vederea atragerii de capital sunt negociabile, adica se vand si se cumpara de catre participantii la Piata Valorilor Mobiliare, asigurandu-se un flux permanent intre investitori si utilizatori. Valorile Mobiliare ofera detinatorilor dreptul de proprietate, sunt un izvor de profit.

Piata de capital se caracterizeaza prin tranzactii pe termen mediu si lung, cu titluri mobiliare specifice: actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur s. a. Clasificarea Pietelor Valorilor Mobiliare este asemanatoare cu clasificarea insusi a valorilor mobiliare. In dependenta de plasarea geografica, valorile mobiliare pot fi internationale, regionale, nationale. In dependenta de tipul valorilor mobiliare se deosebesc pietele anumitor instrumente financiare (actiuni, obligatiuni si altele), pietele valorilor mobiliare de stat si corporative, pietele valorilor mobiliare primare si derivate, precum si alte clasificari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.