Business intelligence

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Flavia_G
Dimensiune: 864kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In economia actuala, tendinta oricarei organizatii este sa devina organizatie inteligenta si, prin intermediul strategiilor de Business Intelligence (BI) noi si inovative, sa obtina avantaj competitiv pe piata. In cadrul organizatiilor a aparut astfel nevoia de instrumente proactive, angrenante, cu impact puternic fata de rapoartele conventionale, tablourile de bord, analizele realizate de sistemele OLAP (figura 1), iar acest lucru se poate observa si la furnizorii de BI ("performance management" - Cognos, "business performance management" - SAP, "pervasive BI" - Microstrategy).
Noua era BI integreaza informatia in procesele decizionale prin servicii de decizie, leaga procesele de afacere cu reguli de afacere care pot fi schimbate oricand si integreaza beneficiile BI cu capabilitatile oferite de echipa, colaborare si managementul proceselor de afacere. Cele mai multe organizatii se gasesc inca in etapa de inceput a maturitatii BI. Conform John Hagerty, vicepresedinte la AMR Research, organizatiile se pot afla in una din urmatoarele etape ale maturitatii BI [Henschen, 2008]:

a) etapa 1: introducerea instrumentelor BI in domeniile problema ale organizatiei;
b) etapa 2: introducerea instrumentelor BI in diferite parti ale afacerii;
c) etapa 3: colaborarea si recunoasterea relatiei cauza-efect intre parti diferite ale afacerii;
d) etapa 4: dirijarea organizatiei astfel incat "toti sa cante de pe aceeasi partitura".

Desi piata BI poate fi considerata relativ matura, Datamonitor considera ca se afla in continua extindere si consolidare. Astfel, pana in 2012, piata BI va continua sa se extinda cu o rata de crestere medie intre 12% si 13%, datorita: a) incercarii de a capitaliza investitia in aplicatii adiacente (cum ar fi: ERP, CRM) si b) volumului crescator de date din cadrul organizatiei [Trifkovic & Gower, 2007]. In procesul de maturizare, piata BI inregistreaza urmatoarele tendinte:

Extindere BI. In cadrul organizatiei, BI va fi dezvoltat ca un instrument suport de decizie, care va permite accesul managerilor de pe fiecare nivel la inteligenta si indicatorii de performanta cheie relevanti.Consolidare organizationala. Organizatiile care au trecut prin primele etape ale maturitatii BI urmaresc sa consolideze capabilitatile BI in jurul unei singure solutii. Beneficiile unificarii constau, in primul rand, in economii de achizitie, integrare si intretinere, dar si in avantaje, cum ar fi: monitorizarea activa a performantelor afacerii si alinierea obiectivului strategic in toata organizatia.

Instrumente de analiza avansate. Utilizarea procedurilor de analiza in cadrul procesului de management, cresterea volumului de date din cadrul organizatiei, precum si schimbarea modului de utilizare a analizelor (trecerea de la analize efectuate pe performantele trecute, realizate de managementul superior, la analize de previziune a viitorului, realizate de o baza de utilizatori mai larga) conduc la necesitatea unor instru-mente de analiza avansate. Analizele tind sa devina orientate pe decizii si inteligenta si sa fie integrate direct in procesele afacerii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.