CEDO - Garantii Procedurale

Trimis la data: 2009-05-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 43
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 25
Autor: Marinela Stroe
Dimensiune: 71kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consiuliul Europei s-a constituit la Londra in 1949 prin adoptarea statutului.Statutul Consiliului Europei prevede in art.1 ca mentinerea si realizarea drepturilor omului reprezinta unul dintre mijloacele pentru realizarea scopului Consiliului Europei, care consta in unitatea intre membrii sai pentru protectia si realizarea idealurilor si principiilor care formeaza patrimoniul lor comun si pentru facilitarea progresului economic si social.

Cursuri similare:

Art.2 din Statut conditioneaza aderarea statelor de respectarea drepturilor omului. Consiliul Europei reprezinta principala organizatie internationala interguvernamentala la nivel european care are ca atributie principala consacrarea si apararea drepturilor omului.

Calitatea de membru al Consiliului Europei este conditionata de acceptarea principiului statului de drept, acceptarea principiului potrivit caruia persoana aflata sub jurisdictia sa trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Incalcarea principiilor inserate in obligatiile prevazute la art.5 din Statut atrage una din urmatoarele sanctiuni prevazute in art.8 din Statut:suspendarea dreptului de reprezentare;retragerea din Consiliul Europei la cererea Comitetului de ministri, cu acest obiect;incetarea calitatii de membru al Consiliului Europei prin decizie a Comitetului Ministrilor.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului a materializat scopul Consiliului Europei privitor la prodectia drepturilor omului. Conventia a fost adoptata la 4 mai 1950 si a intrat in vigoare la 3 sept. 1953.
Romania a semnat Conventia si protocoalele sale aditionale in vigoare la acea data la 7 oct. 1993, odata cu depunerea intrumentelor de aderare la Statulul Consiliului Europei. Au fost ratificate prin Legea nr. 30/1994 si in ordinea juridica nationala, pentru Romania, Conventia a intrat in vigoare la 20 iunie 1994, data la care intrumentele de ratificare au fost depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.

DREPTURILE GARANTATE DE CEDO SI PROTOCOALELE SALE
In forma initiala Conventia garanta urmatoarele drepturi:
1.dreptul la viata;
2.dreptul de a nu fi supus torturii sau altor tratamente sau pedepse inumane sau degradante;
3.dreptul de a nu fi tinut in sclavie si interzicearea muncii fortate;
4.dreptul la libertatea si siguranta persoanei;
5.dreptul la un proces echitabil;
6.dreptul de a nu fi supus unor legi si pedepse (ex) post facto;
7.dreptul la viata privata si de familie;
8.libertatea de constiinta, gandire si religie;
9.libertatea de expresie;
10.libertatea de asociere si de intrunire pasnica;
11.dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie.

Conventia mai contine o clauza de nediscriminare in art.14 si obligatia de a se acorda un remediu eficace, prin instantele nationale, oricarei persoane ale carei drepturi au fost violate (art.13).Aceste drepturi au fost largite prin protocoalele aditionale ulterioare. Pana in prezent au fost adoptate 14 protocoale aditionale la Conventie, cel de-al 14-lea fiind in curs de ratificare.Protocolul 1 priveste dreptul la proprietate, dreptul la educatie, angajamentul statelor de a organiza alegeri libere si secrete la intervale de timp rezonabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.