Cabluri cu fibra optica

Trimis la data: 2009-07-14
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 15
Autor: Diana
Dimensiune: 895kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Cabluri cu fibra optica
CARACTERISTICILE FIZICE ALE FIBREI OPTICE
Spectrul electromagnetic
De foarte multi ani, undele electromagnetice se utilizeaza pentru transmiterea de informatii, avantajul real reiese din faptul ca nu au nevoie de un conductor metalic pentru a se propaga, din contra, ele se pot propaga cu viteze ridicate in vid sau in materiale dielectrice.
O prezentare generala a spectrului undelor electromagnetice si a utilizarii lor este redata in figura 1.55. Lumina vizibila nu ocupa decat o plaja restransa de la 380 nm (violet) la 780 nm (rosu). Adiacent, la aceasta plaja se gasesc zonele de radiatii ultraviolete pentru lungimi de unda inferioare si pentru radiatii infrarosii pentru lungimi de unda superioare.

Cursuri similare:

Curs despre Cabluri cu fibra optica
Comunicatiile prin fibra optica utilizeaza lungimi de unda in infrarosu apropiate benzii de la 800 pana la 1600 nm, cu preferinta pentru lungimile de unda de 850, 1300 si 1550 nm (fig.1.55.).

Undele electromagnetice se propaga in vid cu viteza luminii,
c = 299792,456 Km/s.

Valoarea rotunjita la co=300000 Km/s=3x105 km/s = 3x108m/s este suficient de exacta pentru a descrie propagarea luminii in aer.

Intr-un mediu fara pierderi si de dimensiune infinita, unda electromagnetica este, ca si lumina, o unda transversala. Campul electric si magnetic al undei transversale oscileaza perpendicular pe directia de propagare.

Daca campul electric sau magnetic oscileaza pe un plan, atunci vectorul campului de intensitate electrica sau magnetica descrie o dreapta. O astfel de unda este numita "unda cu polarizare lineara". Daca proiectia vectorului pe (xoy) descrie un cerc, sau mai general, o elipsa, se vorbeste de o polaritate circulara sau eliptica a luminii.

Termeni tehnici fundamentali in teoria undelor
In general, consideram o unda ca fiind propagarea unei stari sau a unei excitatii intr-un mediu, fara ca masa sau materia acestui mediu sa fie transportate. In cazul undei luminoase, starea este campul electromagnetic care se propaga intr-un mediu transparent optic.
O functie sinusoidala descrie forma cea mai simpla a propagarii in timp si spatiu. Pentru o unda plana, care se propaga in directia z, se poate scrie pentru deviatia a:

a = A sin (ωt - kz) = A sin 2π
unde:
a = deviatia undei plane,
A = amplitudinea,
ω = frecventa unghiulara, in s-1,
t = timpul, in s,
k = numarul de unda, in m-1,
z = lungimea in directia z, in nm,
T = perioada de oscilatie, in s,
λ = lungimea de unda, in m.

Amplitudinea A a undei descrie deviatia maxima plecand de la pozitia de repaus. Valoarea dintre paranteze (ωt-kz) este numita unghiul fazei sau prescurtat "faza de unda". Unghiul de faza iS este masurat in radiani (rad), de exemplu:1 rad =

Pentru a ilustra aceasta, figura 1.57 arata o unda plana in functie de timp la un punct fix, z = z0. Putem vedea ca punctele a1 si a3 sunt in aceeasi faza de oscilatie

Diferenta lor de faza este de 2 π. Punctul a2 are aceeasi deviatie precum a1 si a3 dar se gaseste in alta faza.
Marimea ω este numita frecventa unghiulara. Ea este egala cu frecventa inmultita cu 2 π; frecventa fiind numarul de oscilatii in unitatea de timp: ω = 2 π f, unde f este frecventa in Hz.

T reprezinta durata de oscilatie, deci timpul unei oscilatii complete sau perioada de oscilatie. Frecventa f este invers proportionala cu perioada de oscilatie T.

k este numarul de unda ce este egal cu modulul vectorului de unda k care indica directia de propagare a undei. Numarul de unda k indica deplasarea de faza a undei pe unitatea de lungime si este, astfel, invers proportional cu lungimea de unda, constanta de proportionalitate fiind 2π: k=2π/ λ.

Lungimea de unda λ este perioada spatiala de unda, deci, distanta strabatuta de o suprafata de unda in timp de o perioada.
O relatie fundamentala exista intre frecventa, lungimea de unda λ si viteza de propagare c a unei unde: c = f λ.

1.9.1.3. Reflexia
Daca lumina cade pe suprafata de separatie dintre doua medii, apare fenomenul de intoarcere (partiala), in mediul din care au venit a radiatiilor ondulatorii sau corpusculare.

Cantitatea de lumina reflectata depinde de unghiul α1 care este format de raza incidenta cu axa de incidenta (normala la suprafata de separatie). Raza luminoasa reflectata formeaza un unghi α2 cu axa incidenta (figura 1.57.).

Raza reflectata:
- ramane in planul de incidenta format de raza incidenta si axa de incidenta;
- este situata pe partea opusa a axei de incidenta in raport cu raza incidenta;
- formeaza cu axa de incidenta un acelasi unghi: α1 = α2.

1.9.1.4.Refractia
Daca o raza luminoasa trece oblic, cu un unghi de incidenta α, dintr-un mediu mai putin dens (exemplu aerul) intr-un mediu mai dens (exemplu sticla) sau invers, atunci directia sa este schimbata in raport cu axa de incidenta, formand un unghi β cu aceasta axa.

In cazul materialelor izotrope, materiale avand proprietati identice in toate directiile, se aplica legea de refractie a lui Snell: raportul dintre sinusul unghiului de incidenta si sinusul unghiului de refractie este constant si egal cu raportul c1/c2; c1 si c2 sunt vitezele de propagare a luminii in mediile 1 si 2.
, unde:
α = unghiul de incidenta,
β = unghiul de refractie,
c1 = viteza luminii in mediul 1,
c2 = viteza luminii in mediul 2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.