Cadastrul si publicitatea imobiliara

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Tunaru
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cadastrul, sau mai corect spus sistemul cadastral, ca notiune generala, cuprinde un ansamblu de lucrari ce se executa pentru realizarea unei evidente clare si evaluarea imobilelor (terenuri si constructii) din teritoriul nostru national, activitatea ce se desfasoara apoi in continuare pentru mentinerea ei la zi.
Cadastrul general, conform legislatiei in vigoare, este "sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica, prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, descrierea si reprezentarea pe harti topografice si planuri cadastrale a tuturor terenurilor precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatie si de proprietar".

Cursuri similare:

Conform legii, in functie de interesele statului si de nevoile specifice anumitor ramuri ale economiei nationale, ministerele, alte institutii centrale de stat, regii autonome si alte persoane juridice organizeaza cadastre de specialitate. In tara noastra, acestea se organizeaza pentru umatoarele domenii: agricol, forestier, al apelor, industrial, extractiv, imobiliar-edilitar, transporturi rutiere, feroviare, navale, aeriene, turismului si al zonelor protejate natural, construite, al celor cu risc ridicat de calamitati naturale, poluarii, degradarii samd.

Practic, aceste cadastre se intocmesc pentru terenurile din grupa folosintelor agricole (arabil, pasune, fanete, vii si livezi) si pe grupa folosintelor neagricole (forestier, ape, constructii etc).
Cadastrele de specialitate sunt subsisteme de evidenta si inventariere sistematica a bunurilor imobile, specifice unor domenii de activitate sub aspect tehnic si economic, in scopul administrarii lor rationale si cu respectarea normelor ONCGC si a datelor de baza din cadastrul general, prinvind suprafata, categoria de folosinta si proprietarul.

Documentatiile corespunzatoare se intocmesc de catre titularii cadastrelor de specialitate, pe baza unor lucrari complexe pentru obtinerea unor informatii suplimentare specifice sectorului, concretizate in planuri cadastrale la scari adecvate, clasificarea si bonitatea imobilelor si in final, la stabilirea valorii lor.
Planul cadastral contine reprezentarea grafica a datelor din registrele cadastrale referitoare la terenurile si constructiile din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale: comune, orase si municipii. Acestea se pastreaza la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitatea Imobiliara.

Registrele si planurile cadastrale stau la baza completarii si/ sau intocmirii evidentei privind publicitatea imobiliara.
Planurile si registrele cadastrale se actualizeaza cu o periodicitate de cel mult 6 ani, cand se va parcurge in mod obligatoriu intregul teritoriu administrativ si se va confrunta continutul planurilor si al registrelor cadastrale cu situatia reala din teren, inregistrandu-se toate elementele modificatoare.

Avandu-se in vedere ca unele dintre datele si documentele tehnice, topografice, fotogrammetrice si cartografice elaborate pentru nevoile altor activitati tehnico-economice sunt comune sau se pot folosi integral sau partial in activitatea de cadastru general, in Legea privind cadastrul general si publicitatea imobiliara se prevede obligativitatea pentru agentii economici, care detin sau executa astfel de documentatii, sa le puna la dispozitie si institutiilor de cadastru judetene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.