Cadru teoretic global al CTB financiare

Trimis la data: 2010-01-06
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelina Lungu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul de CTB adaptat in Romania este dualist si se bazeaza pe organizarea CTB pe doua paliere:
- CTB financiara sau generala
- CTB de gestiune sau manageriala
Legea contabilitatii 82/91 modificata ulterior defineste CTB financiara astfel: ,,Activitatea specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute de persoanele juridice si fizice."

Cursuri similare:

Eate un cont de pasiv.
Se crediteaza cu capitalul subscris de actionari sau asociati in natura si/sau in numerar, cu capitalul majorat prin subscriptie sau emisiune de noi actiuni precum si capitalul preluat in urma operatiilor de fuziune prin absorbtia cu alte persoane juridice, prin debitul contului 456 cu rezervele destinate majorarii capitalului prin debitul contului 106 cu primele de capital, incorporate in acesta, prin debitul contului 104.

Se debiteaza cu capitalul retras de actionari precum si capitalul social lichidat cu ocazia fuziunii sau lichidarii persoanelor juridice prin creditul 456 cu reducerea capitalului ca urmare a anularii actiunilor proprii rascumparate prin creditul 502. Cu pierderile realizate in exercitiile precedente care reduc capitalul prin creditul 116.Soldul contului reflecta capitalul subscris varsat respectiv nevarsat si apare in bilant la capital si rezerve.

CONTUL 104 ,,PRIME LEGATE DE CAPITAL"
Primele legate de capital, ca element al capitalurilor proprii rezulta in urma operatiunii de constituire a capitalulu, prin emisiunea de actiuni in sistem pupra-pari sau prin majorarea capitalului fie ca urmare a emisiunii de noi actiuni, fie ca urmare a diferentelor de aport, in cazul aportului in natura la capital in urma fuzionarii sau prin conversia de obligatiuni in actiuni.CTB acestor prime se conduce cu ajutorul contului 104 ,,PRIME LEGATE DE CAPITAL" cont de pasiv care se dezvolta in conturi sintetice de gradul 2.

Se crediteaza cu valoarea primelor stabilite prin debitul contului 456.
Se debiteaza cu primele legate de capital incorporate in aceasta prin creditul contului1012 cu primele transferate la rezerve prin creditul contului 106. contului este creditor si exprima primele de capital netransferate la capital sau la rezerve.CONTUL 105 ,,REZERVE DIN REEVALUARE'' Rezervele din reevaluare exprima plusul sau minusul rezultat din neevaluarea imobilizarilor corporale. Reevaluarea se face atunci cand valoarea noua este diferita de valoarea de inregistrare contabila. Contabilitatea se tine cu ajutorul contului 105 ,,REZERVE DIN REEVALUARE'' cont de capitaluri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.