Cadrul conceptual si metodologic al stiintei marfurilor

Trimis la data: 2010-01-15
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cornelia Mazare
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Spre deosebire de domeniul stiintelor exacte si al celor larg consacrate (de ex., matematica, fizica, statistica etc.) unde s-au impus riguros conceptele specifice terminologiei de baza, in domeniul studiului marfurilor se poate vorbi in mod real de o faza a cristalizarii acestei consacrari. Acest fapt este ilustrat si de inconsecventele si chiar dezacordurile in folosirea unitara a acestor concepte.
Astfel de necorelari sunt specifice intre terminologiile materiilor legislativ-normativa, standardelor, literaturii de specialitate si foarte evidente in cazul terminologiilor producatorilor si comerciantilor si indeosebi a terminologiei (vocabularului) consumatorilor, foarte putin unitara.

Cursuri similare:

Crearea si consacrarea unei terminologii unitare constituie un prim pas in afirmarea unui domeniu al stiintei. Unele trasaturi esentiale ale terminologiei si vocabularului specifice stiintei marfurilor, cum sunt accesibilitatea si relativa simplitate, sunt date de caracterul prin excelenta neelitist al activitatii comerciale, antreneaza cu precadere ca operatori indivizi cu mare potential de care comunicare la niveluri medii si joase, element esential pentru asigurarea profitabilitatii activitatilor din acest domeniu .

Fondul conceptual elementar al merceologiei cuprinde o suita de termeni care, spre deosebire de semnificatiile pe care le au in vocabularul general, in merceologie fac obiectul utilizarii cu o conotatie bine precizata, reclamand cunoasterea si utilizarea corecta in special de catre cei implicati in circulatia marfurilor. Pe aceste concepte se organizeaza intreaga problematica merceologica.
Intre aceste concepte se regasesc: marfa si termenii folositi cu semnificatie similara - bun, produs, articol, ca si o suita de concepte referitoare la marfa: proprietati, caracteristici, indicatori, parametri, indici, functii etc.

1.2. Importanta si semnificatia conceptului marfa. Semnificatii particulare Cercetarea teoretica a marfii cunoaste o etapa de emancipare la nivelul principiilor si tezelor, remarcandu-se o parasire a abordarilor doctrinar-materialiste care au monopolizat stiinta economica romaneasca in ultimele decenii. In acest context se disting cateva incercari de abordare a problematicii marfii in traditia scolii economice occidentale. Astfel, marfa nu mai este considerata exclusiv un bun gandit si realizat pentru schimb si vandut ulterior, ci, asa cum il considera numeroase surse, pana la nivelul dictionarelor curente, reprezinta "un bun care se vinde si se cumpara".

Realitatea evidentiaza frecventele situatii in care bunuri din cele mai variate categorii isi alterneaza statutul economic in mod repetat, conform contextului economic si intereselor detinatorilor de bunuri.
Situatia respectiva impune deconcentrarea obiectului de studiu al merceologiei din spatiul productiei bunurilor de consum - respectiv productia de tip industrial - a unor segmente reprezentative prin ponderea lor in consumul populatiei si in comertul cu bunuri de consum, respectiv alimente, marfuri metalo-chimice, electrice si electronice, marfuri textile si din piele etc. si orientarea studiului marfurilor spre zone sensibil mai cuprinzatoare.

Categoria marfa include nu numai bunuri materiale - si nu doar pe cele realizate de productia mare, ori pe cele cu pondere majora in comert - ci si bunuri imateriale - servicii, informatii, asistenta, consultanta etc, la nivelul comertului, al altor domenii - transporturi, logistica extraproductie, al strategiilor de dezvoltare sociala, si chiar la nivelul politic, cand acestea au caracter comerciabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.