Cadrul de dezvoltare al Romaniei dupa 1918

Trimis la data: 2010-03-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Miruna zgarbura
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actele Unirii din anul 1918 sau nasterea unui mit - Romania Mare
- 27 martie 1918 - Declaratia privind unirea Basarabiei cu Romania; Sfatul Tarii a decis unirea conditionata a Basarabiei cu Romania;
- 28 noiembrie 1918 - Congresul general a votat unirea Bucovinei cu Romania; Congresul a votat "unirea neconditionata si pe veci a Bucovinei ... cu Romania";
- 1 decembrie 1918 - Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia;
- 9/22 aprilie 1918 - publicat Decretul pentru ratificarea unirii Basarabiei cu Romania; potrivit acestuia doi reprezentanti ai provinciei au fost inclusi in guvernul Romaniei;

Cursuri similare:

Romania Mare - la finalul primului razboi mondial (1914 - 1918) datorita conditiilor politice externe si interne a existat cadrul necesar pentru revenirea (venirea) la Romania a urmatoarelor teritorii aflate sub dominatie straina: Basarabia (a fost incorporata Imperiului Rus in anul 1812), Transilvania (era sub dominatia Imperiului Austro - Ungar; in fapt, situatia apartenentei Transilvaniei la Ungaria dateaza din perioada evului mediu-sec.

X), Bucovina (apartinea Austriei). Noul stat roman constituit este cunoscut in istorie sub denumirea de Romania Mare, care a devenit un ideal politic al tuturor romanilor in momentul cand aceasta va dispare (anul 1940). Perioada comunista, mai precis in epoca Ceausescu, exaltarea sentimentelor nationaliste a dat nastere la ceea ce este cunoscut sub denumirea de protocronism. Dupa destramarea comunismului de la finalul anului 1989, sentimentele nationaliste au continuat sa fie accentuate, fiind asociate cu formule ca:

"Noi nu ne vindem Tara!" Tot in aceasta perioada a luat fiinta Patidul Romania Mare, al carui lider este Corneliu Vadim Tudor, care exalta, dupa cum spune si numele sau, ideea interbelica a unei Romanii Mari. De data aceasta, ca teritoriu este vizata in special, Basarabia dar si Bucovina sau Cadrilaterul. Noul carul european si mondial difera insa cu totul de cel al anului 1918, iar un discurs nationalist este considerat, in cele mai multe cazuri, unul extremist.

Romania intregita - espresie echivalenta cu cea a Romaniei Mari.
Marea Unire din anul 1918 - asa cum am aratat mai sus, anul 1918 a permis revenirea sau venirea la Romania a Transilvaniei, Basartabiei si Bucovinei. Prin formarea Romaniei Mari, unirea din acel an a devenit Marea Unire, expresie scrisa (primele litere), de obicei, in istoriografia romaneasca, cu majuscule.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.