Caile de atac ordinare - extraordinare

Trimis la data: 2010-01-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aurel Iovan
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consideratii generale: ca si notiune, acestea sunt acele mijloace legale prin care procurorul sau partile solicita infirmarea hotararii judecatoresti si in acest fel declanseaza un control judiciar asupra hotararii judecatoresti.Principala clasificare a cailor de atac este cea in cai ordinare si extraordinare. Cele ordinare fac parte din sistemul gradelor de jurisdictie, pe cand caile extraordinare depasesc sistemul gradelor si se indreapta impotriva hotararilor ramase definitive.

Cursuri similare:

Clasificarea cailor de atac:
- ordinare/ extraordinare;
- de reformare (se infirma hotararea atacata si se pronunta o noua hotarare)/ de anulare (se urmareste infirmarea hotararii si fie nu mai are o noua rejudecare, fie se trimite cauza spre rejudecare la alta instanta)/ de retractare (se urmareste ca instanta care a pronuntat hotararea atacata sa o infirme si sa pronunte o noua hotarare - revizuirea);

- de fapt (se urmareste reexaminarea aspectelor de fapt - revizuirea)/ de drept (vicii de procedura - contestatia in anulare);
- comune (pot fi folosite in orice cauza)/ speciale (exista anumite exceptii - apelul: sunt cauze in care legea prevede expres ca nu se poate exercita aceasta cale).

Apelul
Notiune si trasaturi:
Cale de atac ordinara, de fapt si de drept, indreptata impotriva hotararii pronuntate in prima instanta in vederea desfiintarii acestei hotarari si pronuntarii uneia noi.Trasaturi: este o cale de atac ordinara, este o cale de atac atat de fapt cat si de drept, deoarece in apel se reexamineaza atat situatia de fapt cat si cea de drept.Din perspectiva consecintelor care apar in caz de admitere, apelul este o cale de atac de reformare dar si de anulare.

Hotararile care pot fi supuse apelului:
Sentintele.
Exceptiile:
Sentintele pronuntate impotriva actiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila.Sentintele pronuntate de tribunalele militare in privinta infractiunilor contra ordinii si disciplinei militare pentru care pedeapsa este de cel mult 2 ani inchisoare.Sentintele pronuntate de curtile de apel si de curtea militara de apel.Sentintele pronuntate chiar de Inalta Curte in prima instanta.

Sentintele de dezinvestire: sunt doua categorii de astfel de sentinte: unele care nu pot fi atacate si unele care pot fi atacate cu recurs.Sentintele pronuntate in materia executarii hotararilor si cele privind reabilitarea.incheierile: pot fi atacate cu apel odata cu fondul cauzei: atunci cand se ataca sentinta, se considera atacate toate incheierile pronuntate in prima instanta.Exceptii: incheieri care pot fi atacate separat dar care se rezolva dupa ce se ataca fondul cauzei (incheierea care s-a dispus asupra sumelor cuvenite martorului cu titlu de cheltuieli judiciare).

Mai exista incheieri care nu pot fi atacate cu apel dar pot fi atacate cu recurs: incheierea prin care se dispune arestarea preventiva, incheierea prin care se dispune suspendarea judecatii.Exista si incheieri care nu pot fi atacate nici cu apel si nici cu recurs: incheierea prin care se admite recuzarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.