Caile de atac ordinare

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Mogos
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consideratii generale: ca si notiune, acestea sunt acele mijloace legale prin care procurorul sau partile solicita infirmarea hotararii judecatoresti si in acest fel declanseaza un control judiciar asupra hotararii judecatoresti.Principala clasificare a cailor de atac este cea in cai ordinare si extraordinare. Cele ordinare fac parte din sistemul gradelor de jurisdictie, pe cand caile extraordinare depasesc sistemul gradelor si se indreapta impotriva hotararilor ramase definitive.

Cursuri similare:

Clasificarea cailor de atac:
- ordinare/ extraordinare;
- de reformare (se infirma hotararea atacata si se pronunta o noua hotarare)/ de anulare (se urmareste infirmarea hotararii si fie nu mai are o noua rejudecare, fie se trimite cauza spre rejudecare la alta instanta)/ de retractare (se urmareste ca instanta care a pronuntat hotararea atacata sa o infirme si sa pronunte o noua hotarare - revizuirea);
- de fapt (se urmareste reexaminarea aspectelor de fapt - revizuirea)/ de drept (vicii de procedura - contestatia in anulare);
- comune (pot fi folosite in orice cauza)/ speciale (exista anumite exceptii - apelul: sunt cauze in care legea prevede expres ca nu se poate exercita aceasta cale).

Notiune si trasaturi:
Cale de atac ordinara, de fapt si de drept, indreptata impotriva hotararii pronuntate in prima instanta in vederea desfiintarii acestei hotarari si pronuntarii uneia noi.Trasaturi: este o cale de atac ordinara, este o cale de atac atat de fapt cat si de drept, deoarece in apel se reexamineaza atat situatia de fapt cat si cea de drept.Din perspectiva consecintelor care apar in caz de admitere, apelul este o cale de atac de reformare dar si de anulare.

Pentru procuror: daca acesta a participat la dezbateri, in prima instanta, termenul se va calcula de la data pronuntarii. Daca nu a participat la dezbateri, termenul se calculeaza de la data inregistrarii la parchet a adresei de trimitere a dosarului de la instanta.

Pentru parti: daca partea a participat la dezbateri sau la pronuntare, termenul curge de la data pronuntarii. Daca a lipsit de la pronuntare, se va calcula de la data comunicarii copiei dupa dispozitivul hotararii.Pentru martori, experti, aparatori: pot declara apel imediat dupa pronuntarea incheierii si cel mai tarziu in 10 zile de la data pronuntarii sentintei.

Pentru orice alta persoana: se calculeaza de la data pronuntarii.
in legatura cu termenul de apel, exista doua institutii reglementate expres de lege care permit considerarea ca valabil a unui apel introdus si dupa expirarea termenului: repunerea in termenul de apel si apelul peste termen.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.