Caile sensibilitatii exteroreceptive

Trimis la data: 2009-02-24
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelina iorga
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exista 3 tipuri de fibre nervoase:
1) Fibre mielinice A
- sunt de 2 feluri:
a) aferente - sunt de 3 feluri ( dupa sensibilitate ) :
=> care apartin sensibilitatii proprioceptive si au diametru > 20m si viteza de conducere >100m/s ( fibre anulospirale si fibre proprioceptive constiente)
=> care apartin sensibilitatii tactile si au diametru = 5-15m si viteza de conducere = 20-90m/s
=> care apartin sensibilitatii termoalgezice si au diametru = 5-7 m si viteza de conducere = 5-20m/s

Cursuri similare:

Radacina posterioara are pe traiectul sau ganglionul spinal care contine protoneuronul tuturor cailor ascendente si care are la periferie o manta de celule satelite, acest ganglion continand in principal 2 tipuri de neuroni : mari, de 100, si mici, de 20-25. Acesti neuroni sunt de tip pseudounipolar, sunt rotunzi si au o singura prelungire care se divide intr-o componenta periferica (dendrita) si o componenta centrala ce va intra in maduva (axon).

Din fibrele radacinii posterioare, 2/3 sunt amielinice sau slab mielinice iar restul sunt mielinice. La intrarea in maduva, pentru fibrele mielinice teaca de mielina se subtiaza foarte mult, iar pentru cele amielinice dispar celulele Schwann si aceasta zona de intrare in maduva este considerata limita dintre sistemul nervos central (SNC) si sistemul nervos periferic.Primele doua tipuri de fibre, odata intrate in maduva se impart in ramuri ascendente si descendente, iar acestea la randul lor se impart in fibre subtiri si groase.

1) Fibrele subtiri - conduc sensibilitatea tactila protopatica, de presiune, termoalgezica si dureroasa, ajung in zona ventrolaterala a cornului posterior (zona marginala Lissaner), unde se bifurca intr-o ramura ascendenta si una descendenta, ambele participand la formarea fasciculului dorsolateral. 2) Fibrele groase - conduc sensibilitatea tactila epicritica si sensibilitatea proprioceptiva, se bifurca intr-o ramura ascendenta lunga si alta descendenta scurta : ramura descendenta ia parte la formarea zonei cornoradiculare de pe fata ventromediala a cornului posterior, iar ramura ascendenta se comporta diferit (cea a fibrelor lungi patrunde in cordonul posterior si se termina in nucleii gracil si cuneat din bulb)

Mielomerul este un segment medular si rizomerul este radacina nervului spinal. Pentru fibrele scurte exista echivalenta intre mielomer si rizomer iar pentru cele intermediare nu exista.
In practica:- sectionarea tuturor radacinilor posterioare duce la disparitia oricarui fel de sensibilitate (anestezie)
- daca sectionam numai o radacina apare o hipoestezie si de aceea cand se fac infiltratii pe traiectul nervilor intercostali, trebuie infiltrat si nervul supraadiacent si cel subiacent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.