Caile sensibilitatii mecanoreceptive

Trimis la data: 2010-03-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_M
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Impulsurile care iau nastere la nivelul receptorilor tactili din structura tegumentului sunt preluate de dendrite ale neuronilor din ganglionii spinali si conduse prin axonii neuronilor senzitivi din ganglionii spinali in coarnele posterioare.
Dupa sinapsa cu al II-lea, axonii dentoneuronului pot sa urmeze urmatoarele cai:
- spre coarnele anterioare de substanta cenusie pentru sinapsa cu neuronii visceromotori sau somatomotori;
- pot sa intre in fasciculul propciospinal si sa mearga ascendent si descendent cateva segmente medulare;

Cursuri similare:

De mentionat ca in cazul fasciculului spinotalamic anterolateral acesta este divizat intr-un cordon cu origine lombara, altul cu origine toracala si altul cu origine cervicala.
Aceeasi impartire are loc si la nivelul fasciculului Goll si Burdach, acesta culegand informatiile din segmentele medulare corespunzatoare acestor regiuni.

Prin fasciculul spinotalamic anterolateral este transmisa sensibilitatea tactila generala cu posibilitatea relativ redusa de localizare a stimulului la nivelul tegumentului. Tot aici este transmisa sensibilitatea pentru presiunea generala cu posibilitate redusa a aprecierii intensitatii factorului presor la nivelul tegumentului. Tot prin acest fascicul sunt transmise informatii privind gadilatul, mancarimea tegumentara, excitatia sexuala, informatii privind nociceptia si termoceptia.

In constitutia fasciculului spinotalamic anterolateral exista si fibre mai moi din punct de vedere filogenetic ce formeaza fasciculul neospinotalamic a caror fibre in proportie de 98% ajung in nucleii talamici specifici in nucleul ventroposterolateral si in procent de doar 2% ajung in nucleii talamici nespecifici reprezentati in nucleii intratalamici, ai liniei mediane si nucleul anterolateral.
Nucleii talamici sunt specifici sau nespecifici functie de provenienta lor. Cei specifici sunt nuclei care apartin in exclusivitate din punct de vedere anatomic talamusului.

Informatiile senzoriale pentru sensibilitatea tactila sau mecanoreceptiva specifica ajunge pentru sinapsa cu al treilea neuron al caii ascendente senzoriale in nucleul ventroposterolateral si cel ventroposteromedian al talamusului.
Dupa sinapsa, fie in nucleii talamici specifici sau in cei specifici, proprietatile axonilor tritoneuronului caii se face in aria somestica I in portiunea din circumvolutiunea postcentrala din spatele sciziunii lui Rolando.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.