Calcularea dobanzii pentru creditele pe termen scurt

Trimis la data: 2014-03-31
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 1
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta formula se aplica si in calcularea dobanzii la bonuri de casa, bonuri de trezorerie si certificate de depozit.
Bonurile de casa sunt titluri de indatorare la termen (scurt), emise de societati comerciale sau de banci si subscrise de diversi agenti economici. Suma dobanzii se antecalculeaza astfel incat, la cumparare se achita valoarea nominala diminuata cu suma dobanzii, iar la scadenta se restituie valoarea nominala. In general, scadenta este la 3 luni.
Bonurile de trezorerie sunt titluri de credit pe termen scurt, negociabile, emise de societati comerciale. Scadenta se stabileste dupa un numar fix de saptamani (13 pana la 52).

Cursuri similare:

Certificatele de depozit sunt eliberate de banci, in sume fixe. Dobanda este avantajoasa urmarandu-se atragerea disponibilitatilor banesti ale populatiei.Suma dobanzii se poate calcula si plati la scadenta creditului sau certificatului de depozit. In acest caz rambursarea va cuprinde atat creditul acordat cat si suma calculata a dobanzii. Aceasta dobanda se numeste dobanda simpla post-calculata.

Daca suma dobanzii se calculeaza si se bonifica in momentul achizitionarii creditului (bonul de casa), inseamna ca pretul platit in momentul incheierii contractului (captalul efectiv, ce) este egal cu valoarea nominala minus dobanda. Aceasta dobanda se numeste simpla antecalculata. La scadenta, investitorul primeste valoarea nominala a creditului, acesta fiind deci capitalul final (cf).

Aceasta dobanda este foarte avantajoasa pentru investitor. El utilizeaza un capital mai mic decat valoarea nominala a creditului (bonului de casa), in schimb beneficiaza de o dobanda calculata la valoarea nominala. Prin urmare, rata efectiva a dobanzii (De) este mai mare decat rata nominala (D).Numerele se obtin inmultind sumele debitoare si cele creditoare, succesiv, cu numarul de zile de la inregistrarea operatiunilor in cont, pana la epoca. Se totalizeaza apoi numerele debitoare si separat numerele creditoare, se face diferenta dintre ele si se obtine soldul numerelor, care poate fi debitor sau creditor.

Se raporteaza soldul numerelor la divizorul fix, si rezulta volumul dobanzii cu care se corecteaza soldul contului curent.
b) Procedeul de calcul este asemanator cu prima metoda. Diferenta consta in faptul ca, nu se mai stabileste soldul numerelor ci se aplica rate diferite de dobanda separat pentru numerele debitoare si pentru numerele creditoare. In final, se obtine suma dobanzii cuvenita numerelor debitoare si suma cuvenita numerelor creditoare; se face diferenta si se da semnul celei mai mari. Ulterior, se corecteaza corespunzator soldul contului curent cu suma dobanzii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.