Caldura pierduta prin pereti

Trimis la data: 2010-01-08
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_D
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din momentul in care, in urma procesului de incalzire a peretilor, temperatura suprafetei exterioare a acestora depaseste temperatura mediului ambiant, incep sa se produca pierderi termice in mediul ambiant. Suprafata interioara a peretilor primeste caldura de la mediul din incinta cuptorului (prin radiatie, prin convectie sau combinat), o transmite spre suprafata exterioara datorita conductivitatii termice a materialelor peretilor si, de la suprafata exterioara a acestora, se transmite mediului ambiant prin convectie libera si prin radiatie.

Cursuri similare:

Intrucat valoarea coeficientului de transfer termic iAgp se poate calcula cu dificultate si numai cu o oarecare aproximatie, este mai comod sa se aprecieze temperatura suprafetei interioare a peretelui, tpi, care este cu ceva mai redusa decat temperatura din incinta cuptorului.

Valoarea coeficientului de transfer termic de la suprafata exterioara a peretelui la mediul ambiant, considerand suprafata ca cenusie, iar mediul ambiant ca un corp negru, se poate calcula cu relatia:
Dupa cum se vede, pentru calculul valorii acestui coeficient trebuie cunoscuta temperatura suprafetei exterioare a peretelui. In consecinta si aceasta temperatura trebuie apreciata. Astfel, se poate prescrie tpe iL 80 0C pentru peretii laterali si tpe iL 150 0C pentru bolti, la cuptoarele de incalzire si tpe iL 120 0C pentru peretii laterali si tpe iL 200 0C pentru bolti la cuptoarele de elaborare.

La cuptoarele de temperatura joasa aceste valori vor fi, evident, mai reduse. Stabilirea temperaturii suprafetei exterioare trebuie sa fie acoperita printr-o alegere corespunzatoare a structurii si grosimii peretelui si se verifica, ulterior prin calcul.Daca intre valorile si (stabilita initial) rezulta o diferenta apreciabila (mai mare de 5 %) se reface calculul considerand valabile valorile . Prin urmare se va obtine o noua valoare q' a densitatii de flux, calculata cu relatia (8.19) in care se introduc valorile .

Se verifica din nou valorile temperaturilor cu relatia (8.25) si se repeta aceasta operatie pana cand diferentele dintre valorile consecutive ale temperaturilor calculate cu relatia (8.26), se situeaza sub limita de 5 %.In cazul peretilor cilindrici se utilizeaza relatiile corespunzatoare acestora.

Exactitatea aprecierii initiale a temperaturii suprafetei exterioare a peretelui se verifica confruntand valoarea fluxului calculat cu relatia (8.27) sau cu (8.32), adica a fluxului transmis de la suprafata interioara la cea exterioara a peretelui, cu valoarea fluxului transmis de la suprafata exterioara la mediul ambiant, calculat cu relatia:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.