Calitatea energiei electrice in sisteme electroenergetice

Trimis la data: 2009-10-31
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 5.90 / 10
Downloads: 271
Autor: Rebecca Iustin
Dimensiune: 32kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Calitatea, conform definitiei formulate de Organiza Internationala de Standardizare -- ISO (International Standard Organisation), reprezinta totalitatea caracteristicilor si a particularitatilor unui produs sau serviciu, care concretizeaza aptitudinea de a raspunde la necesitati potentiale sau exprimate ale utilizatorului.

Cursuri similare:

Calitatea oricarui produs sau serviciu este o notiune complexa pentru conturarea careia se impune luarea in considerare a unui numar mare si variat de factori. In acelasi timp, notiunea de calitate trebuie sa sintetizeze acele caracteristici care, in raport cu specificul produsului sau serviciului, au ponderi si semnificatii distincte.

Energia electrica este considerata in prezent un produs, livrat de furnizor consumatorilor. Calitatea energiei electrice a preocupat specialistii din sectorul electroenergetic inca din primii ani ai utilizarii, pe scara larga, a curentului alternativ; in ultimul deceniu, se constata insa o revigorare a interesului pentru acest domeniu, datorita dezvoltarii explozive a echipamentelor si a tehnologiilor bazate pe electronica de putere.

In prezent, calitatea energiei electrice constituie o preocupare majora atat pentru furnizori, cat si pentru consumatorii de energie electrica.
Termenul de "calitate a energiei electrice" (power quality) a devenit deosebit de frecvent dupa anul 1980 si reprezinta un generic acoperitor pentru luarea in considerare a influentei unui mare numar de perturbatii electromagnetice care pot sa apara in sistemul electroenergetic (in special la medie si joasa tensiune).

De mentionat insa faptul ca sintagma de "calitate a energiei electrice" nu este unanim acceptata si utilizata pe plan mondial, existand in prezent mai multi termeni fo1ositi in relatia furnizor de energie electrica -- consumator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.