Calitatea produselor turistice

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_O
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unul din elementele esentiale al managementului politicii de produs il constituie calitatea produselor turistice, element ce exprima masura in care acesta satisface cerintele consumatorilor. Desi eterogenitatea produselor turistice ingreuneaza aprecierea calitatii, literatura de specialitate a identificat urmatoarele caracteristici prin care poate fi definita calitatea:
Prestarea cat mai corecta a serviciului turistic prin onorarea promisiunilor si executarea lui in cele mai bune conditii (corectitudine in intocmirea notelor de plata, tinerea corecta a evidentelor contabile, prestarea la timp a serviciului).

Cursuri similare:

Aprecierea calitatii serviciului turistic de catre consumator este rezultatul comparatiei dintre asteptarile sale si experienta castigata.
Elementul esential care diferentiaza managementul politicii de produs in turism il reprezinta creatia si prestarea serviciului turistic.Particularitatile sunt determinate de maniera specifica in care sunt realizate serviciile turistice, de aceea unii specialisti propun asimilarea procesului de creatie cu cel de productie, sub denumirea de a€³servuctiona€³ corespunzator in limba romana cu sistemul de prestatie a serviciilor turistice .

Dupa cum se observa acest sistem are la baza interactiunea a trei elemente: suportul fizic (baza materiala necesara prestatiei), personalul din front office (ce se afla intr-un contact permanent cu publicul tinta) si clientul.
In stabilirea managementului politicii de produs organizatia turistica va trebui sa ia in considerare aceste componente si relatiile dintre ele astfel incat sa se asigure satisfacerea cererii la nivelul cel mai ridicat posibil.

O contributie deosebita la realizarea unei calitati superioare a unui serviciu turistic o are proiectarea lui ca un system unitar, deoarece o calitate deosebita se obtine doar daca toate elementele componente ale serviciului turistic sunt realizate fiecare in parte la un nivel superior. Dar complementaritatea serviciilor ce formeaza produsul turistic indica faptul ca aceasta afirmatie este adevarata dar nu suficienta. Adica indicele "calitatii finale" nu rezulta din insumarea calitatii componentelor, ci din impresia globala pe care si-o formeaza consumatorul privind produsul turistic, iar calitatea superioara a unei componente nu salveaza calitatea inferioara a alteia.

De exemplu in cazul unui restaurant servirea, meniul si ambianta pot fi de o calitate excelenta dar impresia globala a consumatorului sa nu fie una favorabila datorita starii precare in care se afla curatenia de la toaleta. Serviciul de baza - servirea mesei a fost prestat corect de o calitate deosebita dar evaluarea globala a consumatorului indica o insatisfactie. De aceea organizatiile turistice trebuie sa acorde o atentie deosebita tuturor aspectelor ce inconjoara produsul turistic. In acest domeniu totul trebuie sa straluceasca, atat la propriu cat si la figurat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.