Cambia

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_O
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin nu da o definitie a cambiei. Ea cuprinde insa anumite dispozitii privind cuprinsul cambiei pe baza carora se poate defini acest titlu de credit.
Cambia este un inscris prin care o persoana, denumita tragator sau emitent, da dispozitie altei persoane, numita tras, sa plateasca la scadenta unei a treia persoane, numita beneficiar, sau la ordinul acesteia, o suma de bani determinata, la o data precisa si in locul aratat.
Creanta pe care o are tragatorul fata de tras, izvorata din raportul juridic fundamental stabilit intre ei, se numeste proviziunea sau acoperirea cambiei. Intrucat la randul sau tragatorul este debitor al beneficiarului, el emite cambia pentru a stinge propria sa datorie. Creanta beneficiarului fata de tragator se numeste valoare furnizata. Daca beneficiarul este si el debitorul altei persoane si doreste sa efectueze plata cu aceeasi cambie, va inscrie pe spatele cambiei mentiunea de a se plati creditorului sau la ordinul acestuia.

Aceasta mentiune se numeste gir sau andosare. Beneficiarul care a inscris mentiunea este girant, iar noul beneficiar este giratar. Daca beneficiarul initial sau giratarul vor sa obtina suma in numerar inainte de termenul inscris pe cambie, ei pot recurge la scontarea cambiei, prezentand-o unei banci. Banca va retine cambia girata in favoarea ei si va plati suma inscrisa pe cambie diminuata cu taxa scontului, echivalenta cu dobanda corespunzatoare sumei si timpul ramas pana la termenul de plata a cambiei, plus comisionul.

Cambia creeaza obligatii autonome. Toate obligatiile care se nasc din cambie au o existenta de sine-statatoare. Fiecare semnatura pusa pe titlu creeaza un raport juridic distinct cu regim propriu. In consecinta, viciile sau lipsurile unui raport juridic nu afecteaza valabilitatea celorlalte raporturi juridice. Astfel, daca beneficiarul transmite cambia prin gir, el isi asuma fata de dobanditor (giratar) o obligatie valabila, chiar daca dreptul sau este afectat de vicii.

Tot astfel, daca o persoana (avalist) garanteaza obligatia trasului acceptant, obligatia de garantie (obligatie accesorie) este valabila, chiar daca obligatia trasului (obligatia principala) este anulabila pentru vicii de consimtamant ori incapacitate. Dar, recunoasterea valabilitatii obligatiilor cambiale are ca premisa existenta unei cambii emise cu respectarea cerintelor legii.Cambia creeaza obligatii neconditionale. Obligatiile cambiale nu pot fi subordonate unei conditii (eveniment viitor si nesigur) ori unei contraprestatii din partea posesorului cambiei. Legea prevede nulitatea cambiei, in cazul cand ordinul de plata al trasului este conditional.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.