Campul electric stationar

Trimis la data: 2010-05-31
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_G
Dimensiune: 344kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fie doua conductoare A si B omogene si imobile, izolate electric si incarcate la potentiale electrice diferite, VA > VB. Stabilind o legatura conductoare intre cele doua conductoare, se obtine un conductor unic in interiorul caruia grad V 0. Prin urmare, in interiorul conductorului unic apare un camp electric sub actiunea caruia se produce, prin legatura conductoare, o deplasare de sarcini electrice de la conductorul A cu potential mai ridicat la conductorul B cu potential mai scazut. Aceasta deplasare are loc pana cand cele doua potentiale se egalizeaza.
Din aceasta categorie fac parte metalele, carbonul, semiconductorii, etc.Conductoarele care in stare electrocinetica sunt sediul unor reactii chimice se numesc conductoare de a doua speta (din aceasta clasa fac parte solutiile electrolitice numite si electroliti).
Intr-o interpretare microscopica simplificata, starea electrocinetica a conductoarelor se poate considera ca fiind asociata transmisiei de purtatori de sarcina, adica unui curent de sarcini electrice in conductoare, numit curent electric de conductie.

Purtatorii de sarcina in conductoarele de prima speta sunt electronii, iar in conductoarele de a doua speta, ionii.
Proprietatea corpurilor de a permite trecerea unui curent electric de conductie se numeste conductibilitate electrica, iar fenomenul corespunzator se numeste conductie electrica. Sistemul format din cele doua conductoare A, B si legatura conductoare dintre ele constituie un circuit electric; se spune ca circuitul electric este parcurs de curent electric de conductie, sau prin circuit trece curent electric de conductie. Diferenta de potential dintre conductoarele A si B caracterizeaza in acest caz sursa curentului electric.

Partile intre care sursa mentine o tensiune electrica intr-un circuit electric se numesc borne; se spune ca sursa alimenteaza circuitul, respectiv aplica la bornele circuitului o tensiune electrica. Se considera doua conductoare de prima speta puse in contact. Conductoarele sunt neincarcate electric si au temperaturi egale. Datorita structurii diferite a celor doua conductoare, fluidele electronilor liberi din cele doua conductoare in contact au presiuni diferite. Electronii liberi din conductorul in care presiunea este mai mare sunt atrasi de reteaua ionica a conductorului in care presiunea este mai mica. Prin urmare, asupra electronilor liberi actioneaza o forta de natura neelectrica si deci un camp electric imprimat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.