Campul electromagnetic nestationar

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Flavia_R
Dimensiune: 301kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Deci intensitatile campurilor electric E si magnetic H satisfac ecuatii de ordinul doi (7.6, 7.8) de tip hiperbolic.
Consideram conductivitatea dielectricului ca fiind nula (σ = 0) si ca in dielectric nu exista sarcini electrice (ρv = 0). Intr-un astfel de mediu pot exista numai curenti de deplasare, densitatea curentilor de conductie fiind nula, J = 0. In aceste medii, ecuatiile lui Maxwell devin:
Campul electric variabil in timp produce in conformitate cu legea circuitului magnetic, camp magnetic, iar acesta fiind variabil in timp stabileste in acord cu legea inductiei electromagnetice un camp electric. Din aproape in aproape, in timp si in spatiu, fiecare dintre campurile electric, respectiv magnetic, este conditionat de cel magnetic, respectiv electric si constituie unda electromagnetica. In acest fel, campul electromagnetic este produs exclusiv prin interactiunea dintre campul electric si campul magnetic, ambele variabile in timp.

In cazul particular al campului electromagnetic ale carui marimi de stare locala au la un moment dat aceleasi valori in toate punctele unui plan perpendicular pe o directie, unda electromagnetica este plana. Directia normala pe planul undei se numeste directie de propagare. O astfel de unda se stabileste intr-un dielectric izotrop si omogen la o distanta destul de mare de sursele de camp electromagnetic care ar ocupa domenii finite (de exemplu o antena de emisie).Din relatiile (7.19) si (7.24) rezulta Ex(x,t) = const. Similar, din (7.20) si (7.21) se obtine Hx(x,t) = const.

Deci componentele Ex si Hx reprezinta o distributie statica uniforma si nu influenteaza propagarea campului electromagnetic. Deci, ele pot fi considerate nule. Se observa, de asemenea, ca celelalte componente sunt legate doua cate doua: Ey cu Hz (relatiile 7.23 si 7.25) si Ez cu Hy (relatiile 7.22 si 7.26).Daca componentele in planul undei a oricareia dintre intensitatile campurilor electric si magnetic sunt sinusoidale de pulsatie ω in raport cu argumentele (7.59) si (7.60), unda electromagnetica se numeste armonica sau monocromatica.

Locul geometric al varfului vectorului camp electric sau magnetic este o elice a carei urma in planul undei este o curba numita curba de polarizare. Dupa forma curbei de polarizare, unda electromagnetica se numeste polarizata liniar, circular, eliptic etc. Deoarece in planul undei, vectorii camp electric si magnetic sunt perpendiculari unul pe celalalt, este suficient sa se studieze polarizarea numai a uneia dintre intensitatile campurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.