Campul electrostatic

Trimis la data: 2010-06-07
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 84
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Flavia_G
Dimensiune: 760kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Campul electrostatic este stabilit de corpuri imobile a caror repartitie de sarcina electrica, respectiv stare de polarizare este invariabila in timp si nu este insotit de transformari de energie. In acest caz, fenomenele electrice se produc independent de cele magnetice si ca urmare studiul campului electric si, respectiv, magnetic se poate face separat.
Regimul electrostatic nu se realizeaza efectiv, fiind aproximarea unui regim lent variabil in timp in care transformarile energiei sunt neglijabile.
Corpuri slabconductoare, care au proprietati intermediare, timpul de transmitere a starii de electrizare fiind de ordinul fractiunilor de secunda sau al secundelor. Materialele slabconductoare mai importante sunt semiconductorii (germaniul, siliciul, seleniul, telurul etc.).
Actiunile ponderomotoare care se exercita intre corpuri electrizate sau asupra corpurilor situate in apropiere, actiuni care nu existau inainte de electrizare, pun in evidenta existenta unui nou sistem fizic in spatiul din jurul corpurilor electrizate, denumit camp electric.

In concordanta cu definitia generala a campului de la paragraful 1.1, este denumit camp electric sistemul fizic care exista in regiunile din spatiu in care se pot exercita asupra corpurilor actiuni ponderomotoare de natura electrica. Interactiunea intre corpurile electrizate se produce prin intermediul campului electric produs de corpurile electrizate.
In vecinatatea unui corp electrizat si, in general, intr-un camp electric, corpurile punctiforme din materiale conductoare au o comportare diferita de a celor din materiale izolante.

Un conductor punctiform, electrizat prin contact este actionat de o forta care nu depinde de orientarea lui in raport cu corpul de referinta electrizat si nu este actionat de un cuplu care sa-l roteasca in raport cu centrul lui de masa. Conductorul punctiform se comporta ca un punct material in mecanica si starea lui de electrizare se numeste de incarcare electrica. Un corp punctiform dintr-un material izolant, chiar si neelectrizat prin contact, poate fi actionat de un cuplu si eventual de o forta, ambele depinzand de orientarea micului corp in raport cu corpul electrizat de referinta;

comportarea lui este diferita de a punctelor materiale din mecanica si starea lui de electrizare se numeste de polarizare electrica. Spre deosebire de conductori care se pot afla numai in stare de incarcare electrica, starile de electrizare ale materialelor izolante pot fi atat de incarcare cat si de polarizare. Materialele susceptibile de a se polariza electric se numesc dielectrici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.