Campul electrostatic

Trimis la data: 2012-11-15
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 99
Nota: 5.50 / 10
Downloads: 0
Autor: madalin91
Dimensiune: 974kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum s-a mai aratat (v.Ass1.1.1.), campul electromagnetic este un camp unitar, ale carui aspecte: electric si magnetic sunt interdependente, fapt exprimat de legile inductiei electromagnetice (1.81) si circuitului magnetic (1.83), si deci A–in principiuA– nu pot fi separate.

Cursuri similare:

Totusi, in regim static (v.Ass1.1.1.), atunci cand marimile de stare ale campului electromagnetic si marimile de stare electrica si magnetica ale corpurilor din camp sunt invariabile in timp, iar in sistemul fizic electromagnetic nu exista nici un transfer de energie, fenomenele
electrice se produc independent de cele magnetice, ceea ce permite studierea separata ale celor doua aspecte: camp electric si camp magnetic.Prezentul capitol are ca subiect tocmai acest fapt, mai precis studiul campului electric in regim static, caz in care campul se denumeste camp electrostatic.


Despre un sistem electromagnetic se spune -prin definitie- ca se afla in regim electrostatic atunci cand sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:10 corpurile din sistem sunt imobile unul fata de altul;20 marimile de stare ale campului electromagnetic din sistem sunt invariabile in timp; 30 in sistem nu exista nici un fel de transformari energetice si nici transferuri energetice cu alte sisteme; 40 in sistem nu exista corpuri magnetizate permanent, adica mp = 0 si M p = 0 .

Conditia 4. este redundanta, insa ea permite sa se afirme direct ca in conditiile 10 A… 40 in sistemul astfel definit nu exista decat aspectul electric al campului electromagnetic, adica numaicamp electric, numit A–in acest cazA– camp electrostatic (ca un caz particular, in conditiile 10 40, al campului electromagnetic).

La regimul electrostatic se ajunge printr-o perioada existenta anterior (un regim tranzitoriu), prin care forte si cupluri de forte aˆ’de natura electrica sau / si neelectricaaˆ’ (exercitate pe seama unor transferuri sau /si transformari de energie) realizeaza un echilibru in sistem ce indeplineste conditiile 1.,2. si 3. Dupa aceea, atata timp cat aceste conditii sunt indeplinite, sistemul ramane in regim electrostatic, ca regim permanent (pana la producerea unei modificari a conditiilor 10 A… 40).

In regim permanent electrostatic, campul electrostatic este caracterizat de marimi de stare si de material, precum si de modele specifice aˆ’care decurg din cele generale, descrise in capitolul 1,
in conditiile 10 A… 40 aˆ’ si care vor fi prezentate pe scurt in paragrafele urmatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.