Campul magnetic stationar

Trimis la data: 2010-06-10
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_G
Dimensiune: 767kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asupra corpurilor se pot exercita forte si cupluri de natura diferita de a celor termomecanice sau electrice, numite forte si cupluri magnetice. Experimental se constata ca in lipsa unui tratament termomecanic si la stare electrostatica nula, cristalele naturale de magnetita ()43OFe au proprietatea ca intre ele si asupra corpurilor din fier, cobalt, nichel sau aliaje ale acestora, se exercita forte si cupluri. In aceste conditii se spune ca sistemul format de cristalele de magnetita este in stare de magnetizare si ca in regiunea din spatiu exista camp magnetic.
Campul magnetic mai poate fi stabilit si de conductoare parcurse de curent de conductie, de corpurile incarcate cu sarcini electrice aflate in miscare si de fluxul electric variabil in timp.
Campul magnetic produs de substantele magnetizate se numeste camp magnetostatic. In acest regim marimile de stare nu variaza in timp si nu au loc transformari de energie.
Campul magnetic produs de curentul continuu se numeste camp magnetic stationar ( marimile de stare nu variaza in timp dar au loc transformari de energie).

Daca regimul este variabil in timp (marimile de stare variaza in timp), campului magnetic i se asociaza inseparabil campul electric si impreuna se conditioneaza reciproc, alcatuind campul electromagnetic. Campul magnetic este campul electromagnetic considerat din punctul de vedere al proprietatilor lui magnetice. La fel ca in camp electric experienta arata ca in vid campul magnetic este practic la fel cu cel din aer.
Introducerea marimii de stare care caracterizeaza campul magnetic in vid se poate face studiind actiunile ponderomotoare pe care acesta le exercita asupra corpurilor incarcate cu sarcini electrice in miscare, asupra corpurilor magnetizate, sau asupra conductoarelor parcurse de curent electric de conductie.

Actiunile ponderomotoare de natura magnetica in vid se studiaza cu ajutorul inductiei magnetice in vid. Explorarea campului magnetic in vid se poate face fie cu ajutorul unui corp de proba incarcat cu sarcina electrica si aflat in miscare, fie cu ajutorul unei spire filiforme parcursa de curent electric de conductie.
Se considera un corp de proba incarcat cu sarcina electrica, utilizat pentru explorarea campului electric. Mentinut imobil in camp electric, asupra corpului de proba se exercita numai forta electrica. Daca punandu-l in miscare, se constata ca asupra lui se exercita o forta suplimentara care depinde de sarcina electrica care-l incarca si de viteza cu care se deplaseaza, in regiunea din spatiu exista camp magnetic. Deci acest corp de proba pus in miscare este adecvat explorarii campului magnetic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.