Cancerul bronho-pulmonar

Trimis la data: 2013-11-25
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Manifestari paraneoplazice ale cancerului bronho - pulmonar
Simptomele si semnele date de extensia toracica a cancerului bronho - pulmonar sunt variabile in functie de sediu.
Cautam - adenopatia supraclaviculara, adenoscreloza supraclaviculara stanga este caracteristica la cancerul pulmonar sau gastric
- metastazele cerebrale, osoase
Sindroamele paraneoplazice apar prin secretarea unro substante de catre tesutul tumoral si se amelioreaza sau dispar odata cu succesul interventiei chirurgicale

Cursuri similare:

Boala coronariana ischemica dureroasa acuta cuprinde angina pectorala instabila si infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (transmural) si fara supradenivelare de segment ST (netransmural)
Forma cronica este angina pectorala stabila.
In boala cardiovasculara nedureroasa sunt cuprinse tulburari de ritm si de conducere, moartea subita coronariana, ischemia silentioasa, insuficienta cardiaca ischemica.

Etiologia presupune 3 mecanisme:
- afectarea coronarelor mari, epicardice cu stenoza sau ocluzie prin diferite procese patologice - ateroscreloza, coronarita luetica, coronarita din colagenoze, anomalii congenitale coronariene, embolii coronariene.- afectarea coronarelor mici (angina microvasculara) apare in diabetul zaharat, vasculite, HTA
- procese patologice noncoronariene - stenoza aortica, cardiopatia hipertensiva, cardiopatia hipertrofica obstructiva, insuficienta aortica severa.

Coronarele sunt normale dar exista un dezechilibru intre fluxul coronarian care este scazut si necesitatea crescuta de oxigen.
Se caracterizeaza prin episoade tranzitorii si sporadice de angina aparute la efort sau alte conditii in care este necesar un consum mare de oxigen. Indiferent de factorul declansant avem aceleasi manifestari clinice in aparitie.Simptome - durere retrosternala cu iradiere in umarul stang, bratul stang sau ambele brate,

iradierea poate fi precordiala - la nivelul gatului, mandibulei, epigastrului, are caracter constrictiv de aparare pe o suprafata mare.
Durata - cateva minute - 15 minute, durerea ne ajuta sa facem diferenta cu angina instabila. Apare la efort ( inceteaza odata cu incetarea efortului) sau repaos. Durerea poate aparea la expunerea la frig, stres emotional. Dispare dupa 1 - 2 minute dupa administrarea de nitroglicerina sublingual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.