Capitalul intreprinderii, costul si structura financiara

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 298
Autor: Tudor Matea
Dimensiune: 50kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Costul capitalului propriu reprezinta de fapt rata rentabilitatii ceruta de actionarii intreprinderii, care sa remunereze investitia lor in firma respectiva. Semnificative in acest sens sunt marimea profitului viitor si hotararile adunarii generale a actionarilor cu privire la proportia distribuirii profitului net pentru dividende. Rata rentabilitatii ceruta de actionari este un cost de oportunitate fundamentat pe rentabilitatea asteptata de investitori pentru investitii cu acelasi risc. In absenta unor operatiuni cum ar fi rascumpararea actiunilor, vanzarea actiunilor detinute, achizitii sau lichidare voluntara, actionarii vor obtine castiguri numai din dividende.
Metode de determinare a costului capitalului propriu.
Modelul Gordon-Shapiro.
Este cea mai simpla metoda de estimare a costului capitalului propriu, fiind o varianta simplificata a valorii actualizate a fluxului de lichiditati viitoare pe care le genereaza actiunile: dividende si pret de vanzare.

Rata de actualizare utilizata este rata rentabilitatii cuvenita actionarilor, tinand cont de perspectivele intreprinderii si de riscul pe care acestea le incorporeaza. In utilizarea acestui model pot aparea probleme determinate de:
1.estimarea ratei de crestere a dividendului/actiune (g);
2.modalitatea de plata efectiva a dividendului, care poate fi facuta si altfel decat anual (de exemplu trimestrial);
3.existenta unui decalaj temporar intre momentul la care se aplica modelul pentru determinarea costului capitalului propriu si momentul platii urmatorului dividend.

Formula de calcul a costului capitalului este:ke=D1/V0+g unde:D1/V0 - randamentul prin dividende/actiune;
g- rata de crestere a dividendului/ actiune.
Folosirea modelului Gordon-Shapiro si a variantelor acestuia pentru estimarea costului capitalului propriu are si dezavantaje.

Ca dezavantaje putem evidentia:
a)poate fi aplicat numai intreprinderilor care platesc dividende, cu rata de crestere constanta in timp;
b)nu se ia in calcul in mod explicit riscul titlului. Exista totusi o ajustare implicita la risc pentru care se opereaza cu pretul curent al actiunii (P0), care-l il incorporeaza. Cu cat riscul este mai mare, cu atat pretul curent P0 este mai mic si costul capitalului creste.
c)Costul capitalului propriu este foarte sensibil la evolutia lui g.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.