Capitalurile intreprinderii

Trimis la data: 2010-03-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_A
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Activele imobilizate ale unei societati comerciale au o functionalitate extinsa pe mai multi ani, sub aspect financiar fiind o cheltuiala recuperabila pe mai multe exercitii. Activele imobilizate cuprind imobilizari corporale, necorporale si financiare:
-imobilizarile corporale se concretizeaza in terenuri, constructii, utilaje, mijloace de transport etc. imobilizarile corporale sunt inregistrate in patrimoniu la pretul de achizitie sau la costul de productie, dar sub aspect financiar nu conteaza decat fluxurile pozitive sau negative pe care acestea le genereaza si nu valorile lor absolute de inventar;
- imobilizarile financiare se constituie in cheltuieli de cercetare-dezvoltare, pentru procurari de brevete, licente, marci, ca si avansuri si aconturi pentru brevete si licente.
2. Activele circulante se intalnesc intr-o diversitate de forme, in functie de caracteristicile activitatii economice desfasurate de intreprindere:
- stocurile diverse includ toate tipurile de materii prime, materiale, combustibili, productie in curs de executie, marfuri, ambalaje etc. si sunt evaluate contabil la pretul de achizitie sau productie, dupa caz.
- creante clienti - reprezinta marfuri expediate dar neincasate, avansuri si aconturi acordate personalului, creante asupra bugetului statului etc.;

- aconturi si avansuri - au in vedere atat constructorii, antreprenorii cat si furnizori;- valori mobiliare de plasament - sunt reprezentate de diverse titluri achizitionate in vederea realizarii unui castig pe termen scurt. Aceste titluri se inscriu in patrimoniu la valoarea lor de cumparare, iar la sfarsitul exercitiului se estimeaza la valoarea lor posibila de negociat (curs, daca sunt cotate la bursa);
- disponibilitati banesti - numerar in casa, in conturi la banca, valori imediat convertibile in numerar: cecuri de incasat scadente, diverse efecte comerciale de incasat sau scontabile, cupoane de incasat etc.

Modificarea valorii activelor circulante poate avea loc daca se constata diferente intre valoarea stocurilor din evidenta contabila si valoarea actuala a stocurilor, apreciata in functie de piata si de utilitatea acestora pentru intreprindere:
- daca valoarea actuala valoarea de inventar - se constituie rezerva pentru deprecierea stocurilor;
- daca valoarea actuala valoarea de inventar - are loc reevaluarea stocurilor.

Rezervele pentru depreciere se constituie astfel:
- stocuri de materii prime: pretul de achizitie - pretul de vanzare la cursul zilei + cheltuieli de vanzare;
- stocuri produse finite: cost de productie - pre tul de vanzare la cursul zilei + cheltuieli de vanzare + % de profit;
- creante clienti: valoarea nominala - valoarea neta.
B. Pasivul bilantier - este reprezentat de capitalul propriu si de datoriile pe termen lung, mediu si scurt.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.