Caracteristici ale exploziei demografice actuale

Trimis la data: 2010-09-23
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_S
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de explozie demografica s-a incetatenit in statele europene in secolul al XIX-lea si reprezinta un efect al procesului de tranzitie demografica, manifestat prin cresterea rapida a populatiei in contextul decalajului dintre scaderea progresiva a celor doi indicatori demografici principali - natalitatea si mortalitatea. Este un element care confera o certa nota de actualitate teoriei lui Malthus. Este vorba despre particularitatile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaza in raport cu explozia demografica din secolele al 18-lea si al 19-lea.

Cursuri similare:

Explozia demografica din zorii societatii moderne, care a reprezentat materia prima pentru teoria lui Malthus, a avut loc in tari dezvoltate, in state unde revolutia industriala era in plina dezvoltare. Iesirea din criza care se putea prefigura pe baza discrepantei sesizate de catre Malthus a avut loc pe doua cai. Mai intai, dezvoltarea industriala a declansat un proces de ridicare a bunastarii, care a putut face fata evolutiei rapide a populatiei.

O evolutie care pe buna dreptate nastea ingrijorare. De pilda, populatia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, cat avea in 1600, la aproape 1 miliard la mijlocul secolului 20. La 1600 ea reprezenta o zecime din populatia lumii, la 1950 ajunsese sa reprezinte aproape o treime.Chiar daca ritmul de crestere este in scadere sustinuta in ultimele decenii, cresterea populatiei se mentine la un nivel inalt in valori absolute (72 mil. in 1970, 95 mil. in 1986 si 76 mil. in 2006). Aceasta crestere accelerata a populatiei (in 1950 traiau pe Pamant doar 2,5 mld. locuitori) constituie inca una din problemele majore ale omenirii.

O a doua modalitate au constituit-o emigrarile masive ale europenilor in teritoriile de peste mari, in SUA, Canada, in alte tari si continente slab populate. Astfel, intre 1846 si 1890, anual au emigrat din Europa catre alte teritorii in jur de 377.000 oameni, iar intre 1891 si 1910 rata anuala a emigrarii a atins nivelul de 911.000 oameni. In intervalul de timp cuprins intre 1846 si 1930, aproximativ 50.000.000 de europeni s-au stabilit in teritoriile slab populate si slab dezvoltate de peste mari (Paul Kennedy).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.