Caracteristici generale ale optiunilor

Trimis la data: 2009-05-22
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Costin Radulescu
Dimensiune: 1320kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
OPTIUNE = Contract care confera detinatorului sau dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau de a vinde un anumit activ denumit activ de baza, la un pret prestabilit, intr-o anumita perioada de timp. In schimbul acestui drept, cumparatorul optiunii plateste vanzatorului o prima. Daca acest drept nu este exercitat in perioada de timp specificata, optiunea expira. OPTIUNE CALL ( de cumparare ) = optiune care da detinatorului sau dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara activul de baza la un pret prestabilit si inainte de o anumita data. Vanzatorul optiunii isi asuma obligatia de a vinde cumparatorului activul de baza, la pretul stabilit, daca optiunea este exercitata intr-un anumit interval de timp.

Cursuri similare:

Fiecare optiune are ca obiect un activ standardizat din punct de vedere al volumului sau valorii. De exemplu, daca activul de baza il constituie actiunea, un contract cu optiuni se refera de regula la 100 de titluri, iar daca activul de baza este un indice bursier, se determina inmultind nivelul indicelui cu o valoare fixa exprimata in moneda contractului.Durata de viata Durata optiunii este perioada de timp in care optiunea poate fii exercitata. Data finala pentru executarea optiunii este denumita data expirarii.

Exista deosebiri intre modul de exercitare al optiunilor europene si americane. O optiune americana poate fi exercitata de cel care o detine oricand in perioada intre momentul in care a fost cumparata si data expirarii. O optiune europeana poate fi exercitata numai intr-o scurta perioada, chiar de o zi, inainte de data expirarii.Pretul de exercitare
Pretul de exercitare este pretul la care se poate cumpara sau vinde activul de baza al optiunii. La acest pret se exercita dreptul pe care il confera optiunea si este stabilit in momentul incheierii contractului. Acest pret depinde de pretul activului de baza din momentul cumpararii optiunii si este stabilit de bursa de o maniera standardizata.

Pretul optiunii este prima pe care cumparatorul o plateste vanzatorului in schimbul dreptului care i se ofera prin optiune. Prima este achitata in momentul incheierii contractului optional.Initierea unei tranzactii cu optiuni se face prin deschiderea de catre investitor a unui cont la o firma broker. Investitorul lanseaza un ordin, iar firma transmite acest ordin brokerului de bursa care lucreaza in sala de negocieri.
Dupa executarea ordinului, investitorul dobandeste o pozitie pe optiune, care poate fi long, daca a cumparat, sau short, daca a vandut.
Ordinul dat de client este de fapt o oferta ferma (in cazul vanzarii), respectiv o cerere ferma (in cazul cumpararii) avand ca obiect tranzactionarea unui anumit volum de active (contracte), in anumite conditii. Ca urmare, pentru a putea construi o actiune ferma pe piata bursiera, ordinul trebuie sa contina:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.