Caracteristicile asigurarilor de viata

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_S
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asigurarea de viata este o forma de protectie financiara a dependentilor sau a altor persoane desemnate in cazul decesului asiguratului.
Din punctul de vedere al societatii de asigurari, asigurarea de viata reprezinta o modalitate de transfer al riscului financiar legat de pierderea vietii sau sanatatii unui individ asupra unui grup de indivizi, expusi aceluiasi risc. Transferul riscului se face de la individ spre grup, si fiecare membru al grupului participa la constituirea fondului din care se vor plati sumele asigurate (despagubirile) printr-o cota de participare care nu este altceva decat prima de asigurare.
Din perspectiva individului, asigurarea de viata poate fi definita ca o intelegere prin care asiguratul plateste o anumita suma de bani - suma asigurata - in caz de deces sau supravietuire.
Asigurarea de viata se bazeaza pe incheierea unui contract de asigurare - polita de asigurare - prin care asiguratorul se obliga sa plateasca beneficiarului asigurarii o anumita suma la producerea riscului asigurat - suma asigurata - , in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime de asigurare, respectiv A┬ępretulA>> protectiei oferite asiguratului de catre asigurator.

In contractul de asigurare exista mai multe categorii de persoane, si anume:
Asiguratorul - societatea de asigurare;
Asiguratul - persoana a carei viata se asigura;

Contractantul asigurarii - persoana care incheie contractul de asigurare si care plateste prima de asigurare. De cele mai multe ori, contractantul este aceeasi persoana cu asiguratul. In caz contrar, asiguratul trebuie sa-si dea acordul in legatura cu incheierea acestui contract;
Beneficiarul - persoana care va incasa suma asigurata in cazul decesului asiguratului.

Primele de asigurare se stabilesc pe baza calculelor actuariale, avandu-se in vedere criterii generale (de exemplu statistici demografice, tabele de mortalitate) si speciale (ce tin de individ). Din primele de asigurare incasate se creeaza rezervele matematice care se valorifica prin investire, sporind fondul din care se vor plati sumele asigurate.Spre deosebire de asigurarile generale (non-viata), unde contractele de asigurare sunt contracte de despagubire, in asigurarile de viata, acest lucru nu este valabil, deoarece nici viata, nici sanatatea sau integritatea nu pot fi evaluate in bani.

Oricine are un interes asigurabil nelimitat in ceea ce priveste propria persoana, dar modul in care isi determina suma asigurata depinde de puterea sa financiara si de nivelul de protectie de care are nevoie si pe care il poate sustine. Chiar si in tarile cu traditie in asigurari, incheierea unei polite de asigurare este o decizie individuala pe baze voluntare, facuta din interes personal sau pentru a proteja familia sau pe cei dragi. Exista si situatii in care aceste asigurari trebuie sa fie incheiate, si acest lucru este determinat de uzante, politici de firma, sau in functie de situatie.

Ele izvorasc din nevoia fireasca de siguranta a omului. Pentru a fi eficiente pentru asigurat si companie, asigurarile de viata se incheie, de regula, pe un numar mai mare de ani, respectiv 10, 15, 20 de ani. Sunt asigurari pe termen, de obicei, mediu sau lung (de la 5 la 25 sau chiar pana la 80 de ani), spre deosebire de contractele de asigurari generale, a caror durata este redusa (un an, o luna, o calatorie etc.). Data fiind aceasta caracteristica, asigurarea de viata obliga la o deosebita seriozitate a contractului asigurarii privind plata primelor sub aspectul regularitatii si a perioadei de asigurare;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.