Caracteristicile consilierului

Trimis la data: 2011-04-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_P
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Jennings si Skovholt (1999) caracteristici ale terapeutului master
- este preocupat de dezvoltare profesionala continua, doreste sa invete, sa stie mai mult;
- invata din experienta acumulata atat in viata de zi cu zi cat si din experienta profesionala;
- tolereaza si accepta ambiguitatea si complexitatea umana;
- este preocupat de auto-cunoastere, nu este defensiv si este deschis la feedback;
- constientizeaza influenta sanatatii sale emotionale asupra profesiei;
- are deprinderi de relationare foarte bune si sunt experti in utilizarea acestora;

Cursuri similare:

• Anna Freud (2002) vorbeste prima data de relatia reala initiata la inceputul tratamentului intre doctor si pacient care se distorsioneaza treptat prin transferul asupra analistului a elementelor libidinale, pana la transformarea ei intr-o relatie nereala. Relatia reala se restabileste apoi la sfarsitul terapiei dupa ce clientul a ajuns la insight.
• Gelso si Carter (1985) au preluat apoi aceasta terminologie de relatie reala si nereala, incluzand transferul si contra-transferul in cadrul celei de a doua.

Transferul
• Este definit de Freud (1996, p. 153) ca fiind fenomenul prin care nevroticul "revarsa asupra medicului o coplesitoare afectiune, adesea amestecata cu ostilitate, manifestari care nu isi au sursa sau ratiunea de a fi in nici o experienta reala [...] ele deriva din vechile dorinte ale bolnavului, devenite inconstiente".
• Anna Freud (2002, p.49) caracterizeaza transferul prin "copiii si adultii repeta prin mijloacele regresiei si pun in scena in jurul persoanei analistului relatiile lor de obiect de la toate nivelele de dezvoltare."
• Ferenczi considera transferul un proces mental normal, specific vietii de zi cu zi, subiectul normal "isi raspandeste emotiile asupra a tot felul de obiecte care nu il privesc deloc, pentru a-si lasa in inconstient emotiile fata de anumite obiecte care il intereseaza prea tare" (Bokanowski, 2003 p.92).
• Kohut vorbeste despre transferurile nevrotice, analistul fiind "obiectul reinvierii dorintelor refulate impotriva carora lupta pacientul: dorinta pulsionala este pe primul plan" (Oppenheimer, 2003, p.44).

Gelso si Carter (1985) considera transferul ca fiind universal, el fiind prezent in toate formele de terapie sau consiliere, constand in:
a) repetarea conflictelor trecute cu persoanele semnificative;
b) interpretarea (pozitiva sau negativa) eronata si inconstienta a terapeutului;
c) manifestarea catre consilier a sentimentelor, comportamentelor, atitudinilor apartinand relatiilor primare;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.