Caracteristicile fizico-chimice ale topiturilor metalice si zgurilor in stare lichida

Trimis la data: 2010-04-23 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 86 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Cristi_S Dimensiune: 3356kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punctul de vedere al starii de agregare, lichidele ocupa un loc intermediar intre solide si gaze, deoarece in general corpurile solide le incalzire nu trec direct sub forma de vapori ci prin intermediul starii lichide. Lichidele, avand valori mijlocii ale energiei potentiale si forte de coeziune reduse intre atomi, nu se caracterizeaza nici prin ordine perfecta, ca cea intalnita la corpurile solide cristaline, nici prin distributia haotica a atomilor (moleculelor), caracteristice gazelor. Deci si din punct de vedere structural lichidele ocupa un loc intermediar intre gaze si corpurile solide.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pentru metalurgie este importanta cunoasterea structurii si proprietatilor metalelor si aliajelor la temperaturi apropiate de cea de topire. Lucrarile efectuate in ultimele decenii au aratat ca la aceste temperaturi, lichidele prezinta trasaturi comune cu corpurile solide din care provin prin topire, cu mentiunea ca ordinea in care sunt aranjati atomii in retea este una restransa, care se intinde pe distante mici (de numai cateva zeci de distante interatomice), denumita ordine apropiata.

Deci la temperaturi apropiate de cea de topire, lichidele nu sunt amorfe, ci au o structura, in anumita masura, asemanatoare cu cea a corpurilor solide din care provin.
In ultimele decenii au fost efectuate o serie de cercetari experimentale si au fost elaborate mai multe teorii asupra lichidelor. Cele mai importante sunt prezentate in continuare.
A. Teoria sibotaxisurilor (cvasicriastalelor)

Cercetarile efectuate cu raze X au aratat ca in lichide exista grupari cu aranjament ordonat al particulelor (atomi, molecule, ioni). Acest aranjament este limitat insa la zone de cateva zeci de A, care au fost denumite sibotaxisuri, cvasicristale, clustere, microgrupari etc.
Conform acestei teorii, particulele din care sunt formate lichidele se pot se pot impartii in doua categorii:

- particule care oscileaza in jurul centrelor de oscilatie (ca si la corpurile solide) si formeaza sibotaxisuri sau clustere insa durata legaturii unei particule cu un centru de oscilatie este practic de ordinul unei perioade de oscilatie;
- particule care se misca haotic (ca la gaze).
Orice particula poate sa treaca dintr-o grupa in cealalta.

Sibotaxisurile nu au limite distincte, de aceea nu pot fi considerate ca faze in sens termodinamic. In partea centrala a microgruparilor ordinea este maxima si scade treptat spre periferie (fig. 4.80) Pe masura ce creste temperatura, se desfasoara doua procese:cresterea numarului de particule care se desfasoara haotic si modificarea tipului de ordine apropiata a microgruparilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.