Caracteristicile hidrografice si biologice

Trimis la data: 2010-04-11 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roberta_A Dimensiune: 61kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lacurile exogene sunt cele la care cuveta lacustra a luat nastere sub actiunea unor factori externi de natura fizico-mecanica (ghetari, meteoriti), chimica (prin dizolvarea rocilor) sau asociata (eroziune si dizolvare). Din categoria lacurilor exogene fac parte:
• lacurile carstice care sau format in masivele de
sare, calcar sau gips sub actiunea chimica si mecanica a apelor de suprafata si de adancime;
• lacurile glaciare formate in locul ocupat de ghetari
sau in spatele depozitelor glaciare: lacuri glaciare, de baraj morenic din Carpatii Meridionali, la 1700-2300m:
Referate similare: Hidrografia Europei

Fundul cuvetei lacustre este format din roci
cristaline de provenienta tectonica, vulcanica sau de glaciatie montana. Adancimea lor este mare, peste 30 m. Au culoarea albastra inchis sau verde albastrie, cu transparenta foarte mare. Cantitatea de mal de pe fundul lacului este mica, cu concentratii reduse de substante organice, ceea ce face ca metalimnionul si hipolimnionul sa fie bogate in oxigen, aproape ca si epilimnionul.

Sedimentele bentonice, sarace in substante organice, sunt populate cu organisme bentonice putin pretentioase fata de hrana dar care necesita cantitati crescute de oxigen.Lacurile mezotrofe sunt lacuri de tranzitie spre cele cu o productivitate ridicata. Au un echilibru dinamic fragil, o productivitate moderata, sunt in majoritate de provenienta glaciara sau fluviala, cu o adancime medie de 25 m. Lacurile mezotrofe au caractere intermediare intre lacurile oligotrofe si cele eutrofe; se formeaza prin eutrofizarea celor oligotrofe.

Datorita cantitatilor moderate de substante biogene dezvoltatrea exploziva a fitoplanctonului este rara. Lacurile eutrofe sunt bogate in substante biogene, predomina in campiile baltice, de unde si numele de lacuri de tip baltic. Stratul de sedimente de pe fundul lacului este gros, cu concentratii mari de substante organice, oferind o hrana bogata organismelor bentonice detritivore. Transparenta este redusa, culoarea apei este galben-verzuie pana la cafeniu, datorita incarcarii cu substante organice si humice.

Epilimnionul este bogat in oxigen provenit
prin difuzie din atmosfera sau din fotosinteza fitoplanctonului care traieste in numar mare in aceasta zona trofogena. In metalimnion, paralel cu scaderea temperaturii, are loc si o scadere a concentratiei de oxigen care creste cu adancimea. Hipolimnionul este sarac in oxigen datorita descompunerii substantelor organice din malul de pe fundul bazinului. Fauna bentonica este formata dintr-un numar mic de specii (viermi din genul Tubifex, larve de chironomide, etc.) dar cu un numar mare de exemplare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.