Caracteristicile mediilor subterane permeabile

Trimis la data: 2010-03-27
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Musca
Dimensiune: 197kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Factorii fizici care influenteaza miscarea sau situatia apei subterane sunt proprietatile apei, ale pamantului si cele determinate de interactiunea celor doua faze.Vascozitatea, densitatea si uneori tensiunea superficiala sunt proprietati ale apei care intervin in comportarea apei subterane.Se vor prezenta in continuare principalele proprietati ale pamantului, care au influenta asupra miscarii apelor subterane si parametrii hidraulici ce caracterizeaza stratele acvifere.

Cursuri similare:

Prin compozitie granulometrica se intelege proportia in care se gasesc diferite fractiuni granulometrice, exprimate in unitati de masa, fata de masa totala a unui volum de pamant.Compozitia unui pamant, din punctul de vedere al marimii granulelor minerale din care este alcatuit si al proportiilor in care se gasesc diferitele marimi, se determina prin analiza granulometrica. Rezultatele analizei granulometrice se reprezinta prin: curbe de frecventa sau histograme, curbe granulometrice si diagrama ternara.

Cea mai utilizata este curba granulometrica ce caracterizeaza dimensiunile mediului si este curba integrala a distributiei dimensiunilor particulelor de pamant. Ea se reprezinta pe o diagrama semilogaritmica (Fig. nr. II.1.) la care, in abscisa, la scara logaritmica, se trec dimensiunile particulelor, iar in ordonata procentul, in greutate, al particulelor mai mici decat dimensiunea notata in abscisa [2].

Raportul acestor doi coeficienti se poate inlocui cu notatia Kf, care este o constanta pentru un corp de forma data. Pentru o sfera acest coeficient are valoarea 6. Pentru alte forme el difera fiind: 6,1 pentru granule rotunjite, 6,7 pentru granule tocite, 7 pentru poliedre si 7,7 pentru granule aciculare, cu colturi ascutite sau granule sub forma de placute [22].

Suprafata specifica reprezinta raportul dintre suprafata interna care margineste porii si volumul mediului poros. Suprafata specifica a granulelor joaca un rol important in miscarea apei subterane, ea fiind unul dintre elementele care influenteaza semnificativ coeficientul de retinere specifica, respectiv, diferenta dintre porozitatea totala si porozitatea efectiva (Fig. nr. 2.5) [14]. Astfel un material cu o structura poroasa fina va avea o suprafata specifica mai mare decat un material grosier. Aceasta face ca intr-un sol cu granule grosiere circulatia apei sa fie mai accentuata decat in solurile constituite din particule fine.

Apa continuta in astfel de pori este practic imobila, apa circuland numai prin A©conducteleA>> mediului. In acest caz acesti pori nu se iau in considerarre la determinarea porozitatii cinematice, ei jucand un rol important la studiul mecanismelor de compresibilitate sau de transport al elementelor dizolvate in mediul poros;

-roca fisurata, in care apa circula numai prin fisuri, va avea o porozitate cinematica legata de volumul acestor fisuri, chiar daca matricea nefisurata a rocii este poroasa. Exemplu: granitul fisurat are porozitatea totala a matricii de 1-2% si o porozitate cinematica inferioara valorii de l%. Se constata ca aceasta porozitate este foarte mica in comparatie cu porozitatea totala.

In urma experientelor efectuate in laborator, referitoare la determinarea acestui coeficient, s-a constatat ca fractiunea porilor participanti la curgere este o fractiune a marimii moleculelor in raport cu marimea deschiderii intre pori. In materialele cu granule relativ fine, marimea conexiunilor va fi foarte mica, limitand trecerea moleculelor de fluid.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.