Caracteristicile si performantele traductoarelor

Trimis la data: 2009-07-18
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 5
Autor: Bogdan
Dimensiune: 158kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Caracteristicile si performantele traductoarelor
Caracteristici si performante in regim stationar
Caracteristicile functionale ale traductoarelor reflecta (in esenta) modul in care se realizeaza relatia de dependenta intrare-iesire (I-E).
Performantele traductoarelor sunt indicatori care permit sa se aprecieze masura in care caracteristicile reale corespund cu cele ideale si ce conditii sunt necesare pentru o buna concordanta intre acestea. Caracteristicile si performantele de regim stationar se refera la situatia in care marimile de intrare si de iesire din traductor nu variaza, adica parametrii purtatori de informatie specifici celor doua marimi sunt invarianti. Caracteristica statica a traductorului este reprezentata prin relatia intrare - iesire (I-E): y = f(x)

Cursuri similare:

Curs despre Caracteristicile si performantele traductoarelor
in care y si x indepliAZnesc cerintele unei masurari statice.
Relatia (1.1) poate fi exprimata analitic sau poate fi data grafic printr-o curba traAZsata cu perechile de valori (x , y).

Caracteristica y = f(x) reda dependenta I-E sub forma ideala deoarece, in realitate, in timpul functionarii traductorului, simultan cu marimea de masurat x, se exercita atat efectele marimilor perturbatoare externe cat si a celor interne care determina modificari nedorite ale caracteristicii statice ideale.

In afara acestor perturbatii (nedorite), asupra traductorului intervin si marimile de reglaj, notate prin . Aceste reglaje servesc la obtinerea unor caracteristici adecvate domeniului de variatie al marimii de masurat in conditii reale de functionare a traductorului. Tinand seama de toate marimile care pot conditiona functionarea traductorului, acesta se poate reprezenta printr-o schema functionala restransa, ilustrata in figura 1.1.

Reglajele nu provoaca provoaca modificari nedorite ale caracteristicii statice ideale si sunt necesare pentru:
- alegerea domeniului de masurare;
- prescrierea sensibilitatii traductorului,
- calibrarea interna si reglarea zeroului.

aa Marimile perturbatoare externe 1 , 2 , 3 , ..., n cele mai importante sunt de natura unor factori de mediu: presiunea, umiditatea, temperatura , campuri electrice sau magnetice etc. Aceste perturbatii (nedorite) pot actiona atat asupra marimii de masurat, cat si asupra elementelor constructive ale traductorului.

aa Marimile perturbatoare interne se datoreaza zgomotelor generate de rezistoare, de semiconductoare, frecari in lagare, imbatranirea materialelor care-si schimba proprietatile, variatii ale parametrilor surselor de alimentare etc. Datorita marimilor perturbatoare, traductorul va functiona dupa o relatie de dependenta (I-E) reala, descrisa de functia:
(1.2)

Este important de observat ca erorile sunt generate de variatiile marimilor perturbatoare si nu de valorile lor absolute, care daca ar ramane constante ar putea fi luate in considerare ca atare in expresia caracteristicii.

Modul in care marimile perturbatoare influenteaza iesirea , admitand ca variatiile lor sunt mici, se pune in evidenta prin dezvoltarea in serie Taylor a functiei (2.1) cu neglijarea termenilor corespunzatori derivatelor de ordin superior.

Cu cat sensibilitatea utila va fi mai mare, iar sensibilitatile parazite vor fi mai mici, cu atat caracteristica reala a traductorului va fi mai apropiata de cea ideala (1.1) Daca sensibilitatile parazite au valori ridicate se impune introducerea unor dispozitive de compensare automata.

Prin conceptie (proiectare) si constructie, traductoarele se realizeaza astfel incat marimile de influenta (perturbatoare) sa determine efecte minime si deci , sa se poata considera valabila caracteristica statica ideala y = f(x) in limitele unei erori tolerate. In ipoteza de liniaritate si admitand ca influentele marimilor perturbatoare nu depasesc eroarea tolerata , forma uzuala pentru caracteristica statica a traductoarelor analogice este:

Reprezentarea este pur conventionala, graficul corespunzand echivalentului in sistemul de numeratie zecimal al codului redat de semnalul YN de la iesirea traductorului, pentru diverse valori ale marimii de intrare, considerand un interval de cuantificare ix.
Prin unirea punctelor corespunzatoare valorilor medii ale nivelelor de cuantificare se obtine o dreapta (reprezentata printr-o linie discontinua) ce reprezinta caracteristica statica a traductorului numeric.

Exceptand discontinuitatile datorate operatiei de cuantificare, aceasta caracteristica se considera liniara. Estimarea marimii de iesire a traductorului (YN) este cu atat mai precisa, cu cat intervalul de cuantificare x este mai mic.

Erorile de neliniaritate si histerezis
Caracteristicile statice sunt determinate de legile fizice pe care se bazeaza functionarea elementelor componente din structura traductorului. Aceste caracteristici se deduc prin calcul sau experimental. Raportate la un domeniu larg de variatie a marimii de intrare, caracteristicile statice se obtin neliniare.

Datorita avantajelor pe care le au caracteristicile liniare se procedeaza fie la limitarea functionarii traductorului pe anumite zone ale caracteristicii (unde neliniaritatea este redusa), fie se liniarizeaza pe portiuni caracteristica cu ajutorul unor dispozitive special introduse in structura traductorului. Astfel, caracteristicile statice liniare constituie o aproximare a caracteristicilor reale neliniare, aproximare acceptabila pentru conditiile de utilizare a traductorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.