Caracterizarea si utilizarea otelurilor pentru automate

Trimis la data: 2010-11-12
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_D
Dimensiune: 167kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sunt oteluri destinate prelucrarii pe masini unelte automate. Caracteristica principala a acestor oteluri consta in faptul ca formeaza aschii intrerupte, care pot fi eliminate de catre lichidul de racire in timpul aschierii pe MU fara operator. Aceasta proprietate este asigurata de continutul de sulf (

Cursuri similare:

Sulful in aceste oteluri da nastere la sulfuri de mangan care apar sub forma de incluziuni alungite in sensul de laminare si contribuie la fragmentarea si detasarea usoara a aschiilor. Fosforul imbunatateste duritatea si rezistenta, micsoreaza plasticitatea si totodata favorizeaza obtinnerea prin aschiere a unei suprafete netede si lucioase.
Plumbul se gaseste in otel sub forma de particule infime care se topesc in timpul aschierii, diminuandu-se rezistenta, coeficientul de frecare si efortul de taiere, contribuind astfel la cresterea durabilitatii sculelor de pana la 4 ori.
Otelurile pentru automate se simbolizeaza prin litere AUT, urmate de cifre care indica continutul in C in sutimi de procent sau dupa principiul compozitiei chimice la care intotdeauna apare plumbul.
Otelurile pentru automate pot fi cementate (AUT9, AUT 12, AUT20, ISMnlOPb) respectiv pot fi imbunatatite (AUT30, AUT40Mn, 38Cr5Pb).
Deformabilitatea la cald a acestor oteluri este scazuta datorita fragilitatii la cald imprimata de prezenta S si P. Deformabilitatea la rece este satisfacatoare.
Aceste oteluri nu sunt sudabile, au rezistenta la oboseala mica si tenacitate scazuta la temperaturi negative. De asemenea au rezistenta mecanica scazuta la temperaturi inalte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.