Caracterizarea si utilizarea otelurilor pentru tevi

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_A
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In domeniul temperaurilor foarte scazute (criogenice) se utilizeaza oteluri cu 9%Ni sau oteluri austenitice inoxidabile Cr-Ni.
Principalele caracteristici de utilizare ale acestor oteluri sunt de asemenea rezistenta mecanica si tenacitatea la temperaturi scazute. De ex. variatia rez. la rupere a limitei de curgere si a energiei de rupere cu temperatura de utilizare a otelului R52 este data in figura de mai jos.

Cursuri similare:

Rezilienta acestor oteluri in domeniul de temperaturi +20 º ... -100 º C este de 27-60 J/cm2.
Importanta deosebita pentru aceste oteluri este temperatura de tranzitie ductil fragil TKV27 - corespunzatoare energiei de rupere de 27 J.Pentru a determina care este temperatura de tranzitie corespunzatoare unei anumite energii de rupere (de ex. KV=40J) se foloseste relatia:
TKV(40) =TKV27+ 0,67(40-27) º C
Temperatura de tranzitie TKv27, pentru criteriul KV=27J se determina prin incercari de incovoiere prin soc a unor epruvete incarcate cu sudura (STAS 9261-73).

Deformabilitatea plastica la rece creste temperatura de tranzitie cu 5 º C. De asemenea ca un grad de deformare de 2% creste limita de curgere cu (1-3%) pe directia deformarii si oteluri scade cu circa 20% pe directia perpendiculara pe aceasta. Aceste modificari sunt explicate prin efectul Bauschinger cauzat de tensiunnile reziduale aparute prin deformare.Detensionarea la 200 º C, dupa deformarea la rece anuleaza acest efect, insa nu anuleaza acest efect, insa nu anuleaza micsorarea tenacitatii data de deformare plastica.

Sudabilitatea acestor oteluri este buna. In schimb se iau masuri de precautie la controlul regimului de sudare si de detensionare a structurilor ferito-bainitice din zonele influentate termic afecteaza sensibil tenacitatea dupa detensionare.
Otelul 10Ni35 prezinta fragilitate la revenire in cazul unor mentineri indelungate sau raciri lente in domeniul 540-370 º C.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.